Doorgaan naar artikel

Flevoberry komt met teelthandleiding per nieuw ras

Plantenveredelaar Flevoberry werkt voor haar belangrijkste rassen aan handleidingen voor de opkweek en teelt, met de vermelding van beschikbare kennis over praktische zaken als planttypen, bemesting, ziekten en werkzaamheden. De eerste handleiding, voor het ras Sonsation, is klaar voor de praktijk.

Het is de bedoeling dat een handleiding voortdurend wordt aangepast, als nieuwe inzichten en onderzoek daar aanleiding toe geven, vertelt Jan Robben. Hij werkt sinds afgelopen november voor Flevoberry en begeleidt als teeltdeskundige de Flevoberry-rassen in de praktijk en in onderzoek. Robben: “We willen met deze handleidingen onnodige fouten in de opkweek en teelt voorkomen. Dat is belangrijk voor het ras, maar bovenal voor de kweker en de teler. Een ras als Sonsation heeft de potentie voor diverse teeltvormen, maar-net als elk ander ras, afhankelijk van de teeltvorm en de teeltfase- met specifieke aandachtspunten.

Foto: Joost Stallen

Foto: Joost Stallen

Nieuwe rassen

Flevoberry heeft met de nummers 08-06-10 en 10-50-01 twee nieuwe introducties. 08-06-10, is een doordrager die in staat blijkt onder warme omstandigheden de vruchtmaat goed vast te houden. Eerste onderzoeken wijzen erop dat er in vergelijking met andere rassen minder schade door trips ontstaat. 10-50-01 is een vroege junidrager, vooralsnog voor de teelt in de vollegrond (iets later dan Flair, vergelijkbaar met een ras als Clery).

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin