Fruit

Nieuws

Coolstack ledarmatuur met uitwisselbare lichtdiodes

Het Bredase bedrijf Mechatronics levert ledarmaturen onder de merknaam Coolstack met de mogelijkheid alleen de lichtdiodes (‘de lampen’) te vervangen als technische ontwikkelingen in de ledtechnologie daartoe aanleiding geven, of wanneer een ander lichtrecept gewenst is. De armatuur en de lenzen blijven dan gewoon bruikbaar.
Foto's: Joost Stallen
Foto's: Joost Stallen

Volgens Mechatronics is de huidige economische levensduur van led 5 tot 7 jaar. Led is relatief nieuw, met snel veranderende techniek en wijzigende teeltinzichten, motiveert het bedrijf. Uit kostenoogpunt is het logisch bestaande armaturen te upgraden door alleen de lichtbronnen uit te wisselen tegen nieuwe exemplaren. Het bedrijf heeft plaatjes met diodes in verschillende (licht)samenstellingen.

Coolstack ledarmatuur met uitwisselbare lichtdiodes

Vaste prijs

De aldus gevormde lichtrecepten zijn proefondervindelijk samengesteld. Een Coolstack-armatuur is een meter lang, met 4 lampen en een relatief grote omkasting. Dit laatste is vanwege de benodigde koelcapaciteit, vanwege het vermogen per armatuur van 600 watt. Volgens Mechatronics zouden met ledsystemen van andere merken voor hetzelfde vermogen 3 keer zo veel armaturen nodig zijn. Het bedrijf rekent een vaste prijs van € 600 per armatuur, ofwel € 1 per watt.

Led in meer lagen

Mechatronics heeft voor de teelt in meerdere lagen (vertical farming) een systeem Coolflow VF) met een groot aantal leddiodes (rood, verrood, blauw en groen).

Coolstack ledarmatuur met uitwisselbare lichtdiodes

Lichtbronnen per teeltlaag geïntegreerd

De lichtbronnen zijn per teeltlaag geïntegreerd in een diffuse, dichte glasplaat, zonder losse kabels en stekkers. Dat is hygiënisch, en de diffuse oppervlaktestructuur zorgt ervoor dat schaduwwerking. Een lichtrecept is naar believen samen te stellen met schuifknoppen op een mobiele telefoon of tablet. Mechatronics ziet naast teelttoepassingen vooral gebruiksmogelijkheden in lichtonderzoek.

Coolstack ledarmatuur met uitwisselbare lichtdiodes

Of registreer je om te kunnen reageren.