Doorgaan naar artikel

Spaanse aardbei-areaal stabiel op 5.500 hectare

Sectororganisatie Freshuelva schat dat in de komende maand opnieuw circa 5.500 hectare aardbeien worden aangeplant in de Spaanse provincie Huelva.

De provincie Huelva maakt zich op voor het plantseizoen. Eind september, begin oktober, worden de eerste aardbeiplanten gepoot langs de kust van Huelva en in Condado. De teeltruggen worden nu geprepareerd en met plastic afgedekt.

Lees verder onder de tweet.

Areaal gelijk

Freshuelva verwacht dat het areaal ongeveer gelijk zal blijven op 5.500 hectare, schijft Huelva Información. Daarbij tekent het aan dat er problemen zijn met de watervoorziening in de regio Condado: 150 telers met 500 hectare rood fruit zijn er verstoken van gietwater. Op 22 augustus gingen telers met tractoren de straat op om waterconcessies van in totaal 5 kubieke hectometer te eisen van de provinciale overheid.

Tegenvallend productieseizoen

Ook vorig seizoen werd in Huelva op ongeveer 5.500 hectare aardbei geteeld. De productie viel tegen. In totaal werd 280.300 ton geproduceerd. Dat is 8% minder dan het seizoen ervoor. En dat terwijl het areaal was gegroeid met 9%. De totale facturering kwam uit op € 437 miljoen, 4% minder dan het seizoen ervoor.

Door ongunstig weer was de productie laag

Hogere middenprijs

De middenprijs die de telers ontvingen voor klasse 1 aardbeien kwam gemiddeld uit op € 1,27 per kilo. Dit is 8,6% hoger dan in het seizoen ervoor. Vooral in de eerste helft van het seizoen waren de prijzen goed. Van half januari tot eind februari waren de prijzen bijzonder hoog. Door ongunstig weer was de productie laag. Later stabiliseerden de prijzen. Maar het voorjaar was vervolgens koud en nat. Niet alleen in Spanje maar in grote delen van Europa. Daardoor waren de prijzen opnieuw hoger dan in voorgaande seizoenen.

April oogstmaand

In april, altijd de maand met de hoogste productie in Huelva, werd een flinke omzet gehaald. De productie in Huelva lag ongeveer 20% hoger dan in 2017. De middenprijs in april lag op € 0,93 per kilo, 13,4% hoger dan het jaar ervoor. In mei en juni vielen de prijzen tegen vanwege hevige concurrentie. Meerdere Europese gebieden haalden door het gunstige weer hoge producties.

Lees ook: Veilprijzen aardbeien door grens € 5

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin