Fruit

Nieuws

Op 2 hectare bessen telen naast zonnepanelen

Zorgboerderij de Mikkelhorst in Haren heeft vergunningen om op 2 hectare een zonneweide aan te leggen met bessenteelt en scharrelvarkens.

Het concept bestaat nog niet in Nederland, zo laat de organisatie achter de zonneweide weten. Het gaat om een project van de zorgboerderij met de burgercoöperatie Duurzaam Haren. Secretaris is Menno Visser, ambtenaar bij de gemeente Haren. De combinatie heeft de omgeving nauw betrokken bij de plannen en moet nog de bezwaarprocedure door, maar heeft vertrouwen in de goede afloop. De volgende stap is de aanvraag van een SDE+-erkenning.

Uitrolbaar

Visser heeft gezocht naar bestaande combinaties van teelt en zonneweides, maar heeft deze in Nederland nog niet gevonden. In dit plan is het grondbeslag van panelen, bessen en grasland alle 3 ongeveer even groot. Langs de randen zijn walnotenbomen gepland. Het project biedt werk aan de cliënten van de zorgboerderij. De bessen en noten worden nadien verkocht in de boerderijwinkel van de zorgboerderij. Visser is blij met de media-aandacht. Het project moet voorgefinancierd worden. “Dit concept is overal toepasbaar, er zijn overal zorgboerderijen en lappen verloren grond.”

Of registreer je om te kunnen reageren.