Fruit

Nieuws

Ook telers Zundert zien af van GMO-steun

Aardbeientelers van CLTV Zundert dienen geen aanvraag voor GMO in voor 2019 vanwege rigide regels.

Volgens Riny van Tilburg, voorzitter van CLTV Zundert, heeft de afzetorganisatie de mogelijkheden voor aanvraag van GMO onderzocht, maar besloten er voor 2019 van af te zien. Daarmee schaart Zundert zich in de grote groep telersverenigingen dat een pauzejaar neemt of definitief stopt.

Lees ook: GMO knelt nu voor meer Nederlandse telers

Pauzejaar om meerwaarde GMO te onderzoeken

Zundert neemt een pauzejaar om de toekomstvisie te onderzoeken. “We gaan uitzoeken wat de meerwaarde is voor ons. Nu zijn de risico’s te groot en de bedragen niet supergroot met veel extra werk”, zegt Van Tilburg. “De vernieuwingen van minister Schouten lijken een verbetering, maar het is nog altijd een rigide regeling en niet gestoeld op de praktijk.”

Residuproject past niet

Van Tilburg geeft een voorbeeld: “We wilden een project opzetten om residuen van middelen op de aardbeien te verlagen. Dat kon alleen als het een residuproject is voor uitspoeling naar oppervlaktewater. Straks heb je dus een sloot waarin gezuiverd water stroomt, zonder je te richten op de aardbeien. Begrijp me niet verkeerd, het is goed dat er aandacht is voor sloten, maar daar is het waterschap al voor. Je zou daarvoor een ander traject moeten kiezen.”

Zundert neemt eigen organisatie onder de loep

Komend jaar gaat Zundert onderzoeken of andere opties beter passen. Ook modellen waarbij de telers rechtstreeks lid worden van Hoogstraten worden onderzocht, of aansluiting bij andere vereniging. “Er is niets concreet, maar we zullen onze opties onderzoeken”, zegt Van Tilburg.

Of registreer je om te kunnen reageren.