Fruit

Nieuws

Groente- en fruitconsumptie jeugd stijgt niet meer

Verbetering van de groente- en fruitconsumptie bij jongeren zet niet meer door.

Dat blijkt uit het trendonderzoek Gezondheid en welzijn van jongeren in Nederland. Ten opzichte van 2001 is het percentage leerlingen dat dagelijks fruit eet in 2017 gestegen, maar in de tussenliggende jaren zijn er nagenoeg geen significante stijgingen in het percentage leerlingen dat dagelijks fruit eet.

Meisje doen het beter

Meisjes doen het duidelijk beter dan jongens. Meer dan de helft van de meisjes op de basisschool eet dagelijks groente en fruit, bij jongens is dat rond de 40%. In het voorgezet onderwijs neemt vooral de fruitconsumptie af, blijkt uit de cijfers. De groenteconsumptie blijft daarbij wel stabieler, met meisjes die beter scoren dan jongens.

Onderzoekers niet positief

De onderzoekers zijn niet positief over de consumptie op vooral de middelbare scholen. “Minder dan de helft eet dagelijks groente en in het voortgezet onderwijs eet een derde van de jongeren dagelijks fruit.”

In het onderzoek blijven dezelfde maatschappelijke verschillen terugkeren. Kinderen op een hoger niveau van voortgezet onderwijs eten meer groente en fruit. Ook het inkomen van de ouders speelt en rol en kinderen van gescheiden ouders doen het iets minder goed op dit vlak.

Of registreer je om te kunnen reageren.