Fruit

Nieuws

Fruittreintjes blijven vrijgesteld van kentekenplicht

Fruittreintjes worden ook in het nieuwe wetsvoorstel voor kentekening van trekkers uitgezonderd.

Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een debat in de Tweede Kamer, in reactie op vragen van SGP-Kamerlid Chris Stoffer. Hij pleit ervoor om de smalspoortrekkers die gebruikt worden bij de oogst van fruit uit te zonderen voor de kentekenplicht. Dat zou volgens hem ook moeten voor langzame, kleine trekkers. Van Nieuwenhuizen zegt dat er eerder al ontheffing was voor de fruittreintjes en dat dit in haar nieuwe voorstel ook zo zal zijn.

Inhoud nog onbekend

De minister wil inhoudelijk verder niets zeggen over het wetsvoorstel voor kentekenplicht voor landbouwvoertuigen. Ze is in gesprek met vertegenwoordigers van de sector, zoals LTO, Cumela en Fedecom en regionale overheden vertegenwoordigd in IPO en VNG. Via een brief liet de minister vorige week al weten dat ze het wetsvoorstel nog dit jaar naar de Kamer zal sturen.

Tegen Nederland loopt op dit moment een ingebrekestellingsprocedure van de Europese Commissie. De EC stelt APK sinds mei van dit jaar verplicht voor trekkers die harder rijden dan 40 kilometer per uur.

Verkeersveiligheid

CDA-Kamerlid Maurits von Martels zei tijdens het debat dat hij wil voorkomen dat er een infractieprocedure tegen Nederland wordt ingezet omdat dit onnodig geld gaat kosten. Hij roept de minister op een knoop door te hakken en met haar voorstel te komen. Ook vraagt hij de minister of ze het met hem eens is dat het veiliger is wanneer trekkers niet door de kernen van dorpen rijden, maar over de rondweg. Von Martels vraagt de minister om hiervoor het sluiten van convenanten tussen sectororganisaties en regionale overheden te stimuleren. De minister reageert dat ze bij haar voorstel niet alleen kijkt naar APK en registratie van trekkers, maar ook de snelheden en toegang tot bepaalde wegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.