Fruit

Nieuws

Albert Heijn kiest Natyra-appel als gangbaar clubras

Supermarktketen Albert Heijn gaat het appelras SQ159 verkopen als exclusief clubras.

Het ras is voor de biologische teelt al langer vrij verkrijgbaar onder de naam Natyra. Nederlandse telers zullen de appel ‘duurzaam’ gaan telen en via leverancier Vogelaar Vredehof leveren aan de marktleider.

Het ras staat nu bekend als Magic Star, maar Albert Heijn zal een andere commerciële naam kiezen, zo is de verwachting. Albert Heijn, Vogelaar Vredehof en licentiehouder Fresh Forward hebben een overeenkomst getekend voor de gangbare teelt en verkoop van dit ras in Nederland.

Colruyt ging Albert Heijn voor

Vorig jaar koos ook het Belgische Colruyt voor Magic Star als exclusief clubras. Colruyt nam de licentierechten voor België over en zocht er zelf telers bij. Of dat model nu ook gevolgd wordt in Nederland, is niet duidelijk. In België verwacht Colruyt dat de appel in 2019 landelijk wordt gelanceerd. Het ras moet Jonagold van de eerste plek in de appelteelt verdringen in België. Colruyt heeft het alleenrecht op Magic Star tot 2022. Niet duidelijk is hoelang Albert Heijn de verkoop van deze exclusieve appel garandeert aan de telers.

Natyra resistent voor schurft

De SQ159 is resistent voor schurft en minder gevoelig voor vruchtboomkanker. De appel wordt ‘duurzaam’ geteeld, aldus het persbericht. Niet duidelijk is of telers met dit ras in de toekomst makkelijker overstappen naar biologisch. Het ras SQ159 (biologische naam is Natyra) is een kruising van Elise en een schurftresistentselectie van Wageningen UR.

Of registreer je om te kunnen reageren.