Doorgaan naar artikel

Niet per se kleinere peren door droogte

Droogtestress bij peren hoeft niet te leiden tot kleinere vruchtmaat. Dat blijkt uit onderzoeken in België en Nederland.

In een watergiftproef op Pcfruit heeft het achterwege laten van water geven ook in dit droogtejaar niet tot kleine peren geleid. Deze opmerkelijke conclusie liet vrijdag 17 augustus onderzoekster An Gomand aan de bezoekers van de Opendeurdag Pitfruit 2018 weten.

De vruchtmaat bij Conference was op donderdag 16 augustus bij de laatste meting in het object zonder watergift 56,3 millimeter met 63% van de vruchten boven 60 millimeter. Bij het object waar liefst 344 liter water per boom bedruppeld was, was de vruchtmaat met 56,4 millimeter en 61% boven 60 millimeter niet groter. Wel met als kanttekening dat de zwaardere grond van Pcfruit van een erg goede kwaliteit is.

Factoren voor maatverlies peren

Gomand benadrukte dat de droogte op andere percelen regelmatig wel kleinere peren heeft gegeven. Zaken als een mindere vochthoudende grondsoort, eerdere wortelsnoei, zwakkere onderstam en jonge bomen kunnen voor meer maatverlies zorgen. Maar Gomand wees er op dat het in de praktijk regelmatig genoemde maatverlies van gemiddeld 5 tot 10 millimeter zonder watergift overdreven is.

Vruchtgroei vertraagd

Wel constateert Pcfruit dat de vruchtgroei de laatste weken minder is geworden. Tussen 26 juli en 3 augustus werd nog een vruchtgroei van 4,4 millimeter per week gemeten. De 2 weken daarna viel de vruchtgroei terug tot 2,2 millimeter per week. Ook merken onderzoekers door hardmetingen dat de peren meer hardheid verliezen dan gebruikelijk. Omdat hardheid een belangrijke indicator is voor rijping betekent dus echt meer aandacht voor op tijd plukken. Wat het effect van de droogte op de bewaarkwaliteit is, is nog lastig in te schatten.

Droogtestress bij peren in voorjaar

Ook op Proeftuin Randwijk is dit jaar onderzoek gedaan naar de effecten van droogtestress in peer. Een ook daar is een beperkt effect gevonden op de vruchtmaat. Met name droogtestress in het voorjaar is door bomen goed op te vangen. Dat heeft volgens onderzoeker Rien van der Maas te maken met de wetmatigheid dat een fruitboom via 50% van de wortels 90% van de verdamping kan realiseren.

Bredere uitworteling perenbomen

Daarbij moeten telers er wel rekening mee houden dat ongeveer de helft van de wortels uitwaaieren tot onder de grasstrook. “Als je met watermarks het vochtgehalte meet in de boomstrook, dan meet je dus maar maar de helft van je wortels.” Vooral later in het jaar kan langer durende droogte voor droogte onderin de gras- én de boomstrook zorgen en daarmee voor oplopende droogtestress, die wél een effect heeft op de vruchtmaat. De bomen die het hele seizoen volop vocht hadden leveren peren op van gemiddeld 59,7 millimeter en de bomen die in het voorjaar droogtestress hadden zelfs van 60,7 millimeter. De bomen die in het voorjaar genoeg water hadden, maar in de zomer minder laten een gemiddelde vruchtmaat zien van 57,5 millimeter.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin