Doorgaan naar artikel

Verkoop blauwe bes verdrievoudigd

De verkoop van blauwe bessen verdrievoudigde de afgelopen 5 jaar, handel wordt Europeser.

Nederlanders kopen steeds meer blauwe bessen, met als belangrijk argumenten de gezondheidswaarde en gemak. De verkoop van de bes is daardoor in de afgelopen 5 jaar meer dan verdrievoudigd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij is de prijs in de winkels nauwelijks veranderd.

Dat is voor teeltprijzen dit jaar lang niet altijd het geval. Een indicatie zijn de weekprijzen op de Belgische veilingen. In week 27 en 28 lagen middenprijzen rond € 5, waar vorig jaar de prijzen rond € 9 stonden.

De oppervlakte blauwe bes in Europa is tussen 2012 en 2016 met 65% gegroeid. De productie steeg nog harder: die verdubbelde bijna. - Foto: Stan Verstegen

De oppervlakte blauwe bes in Europa is tussen 2012 en 2016 met 65% gegroeid. De productie steeg nog harder: die verdubbelde bijna. – Foto: Stan Verstegen

Snelle groei

Het teeltoppervlakte voor blauwe bes is sinds 2013 met meer dan twee derde toegenomen. Het areaal bij de 130 telers is in totaal 780 hectare groot. Het areaal aardbeien in de volle grond bedraagt circa 1.200 hectare, waardoor in teeltoppervlakte blauwe bes de vierde plek inneemt na appels, peren en aardbeien.

Importstromen

Ook de import van de blauwe bes nam de afgelopen jaren een hoge vlucht, aldus het CBS. Zo voerde Nederland in 2017 bijna 10 miljoen kilo van de fruitsoort in. Daarvan was ongeveer 60% bedoeld voor consumptie in Nederland, de rest werd verder geëxporteerd.

Verschuiving bij import

Opvallend is de verschuiving in herkomstlanden bij import. Uit het zuidelijk halfrond kwamen in 2017 minder blauwe bessen. Chili en Peru zijn sterk teruggezakt als buitenlandse leverancier. Spanje en Portugal zijn goed voor meer dan de helft van de import voor Nederlandse kopers. De groei van de productie en overlapping van teelten leiden dit jaar tot prijsdruk.

Nederlandse groei

Nederland is met een teeltoppervlakte van 780 hectare de vijfde producent in de EU, na Polen (5.040 hectare), Duitsland (2.710 hectare), Spanje (2.260 hectare) en Portugal (1.520 hectare). Uit de CBS-cijfers is niet goed op te maken of het Poolse areaal puur voor de versmarkt is.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin