Fruit

Nieuws

Beregeningsverbod appels Rivierenland blijft

Waterschap Rivierenland heeft donderdagochtend besloten geen uitzondering toe te staan op het beregeningsverbod.

Dat betekent dat het verzoek van de fruittelersorganisatie NFO om coulance voor appeltelers niet is ingewilligd. Een woordvoerder meldt het negatieve besluit desgevraagd, maar kan geen toelichting geven. Mogelijk dat het waterschap dat later op de middag nog toelicht.

Er is met urgentie over gesproken, laat de woordvoerder wel weten. Het besluit is op donderdag 26 juli genomen, voordat het heetste moment van de dag is aangebroken.

Waar geldt nu een beregeningsverbod met oppervlaktewater of grondwater? Bekijk het overzicht

Artikel gaat verder onder Facebook-post en foto

Druppelbevloeiing rest nog

Een fruitteler in het gebied laat weten dat hij door het besluit nu overgeleverd is aan druppelbevloeiing. Het waterschap heeft telers in het gebied gestimuleerd dit aan te leggen. De teler hoopt dat hij met ’s nachts beregenen en druppelbevloeiing overdag het gewas in voldoende conditie houdt om zonnebrand zoveel mogelijk te voorkomen.

Tot nog toe is het gelukt om het blad in conditie te houden en zon zoveel mogelijk uit het hart van de boom te houden. Maar omstandigheden als donderdag en vrijdag zijn erg extreem voor het gewas.

Een teler die niet te maken heeft met een beregeningsverbod, geeft de fruitbomen water. - Foto: ANP
Een teler die niet te maken heeft met een beregeningsverbod, geeft de fruitbomen water. - Foto: ANP

Gewas krijgt flinke tik in laatste weken seizoen

Voor percelen die ongunstig liggen met rijen volop in de zon (van het Noorden naar het Zuiden) zal de schade door het beregeningsverbod van het Waterschap het eerst optreden zonder beregening. “Die krijgen dubbele zonuren”.

De fruitteler vreest dat het gewas in de laatste 4 weken van het seizoen nog een tik te verduren krijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.