Fruit

Nieuws

Robots maaien het gras onder aardbeienstellingen

Aardbeiplantenkwekerij Aardbei Extra in het Brabantse Haaren werkt sinds kort met maairobots om het gras onder aardbeienstellingen kort te houden. De maaiers draaien in een proef die is opgezet door toeleverancier Vos uit Sprang-Kapelle.

De zelfstandig werkende cirkelmaaiers (merk Husqvarna) doen hun werk in de grassoort ‘mowsaver’. Dat is een mengsel van traag groeiende grasvarianten. Een robot kan 0,5 hectare aan, een grotere oppervlakte betekent dus de inzet van meer maaiers. Elke maaier draait in een eigen gebied dat is afgebakend met detectielussen in de grond. Elke robot heeft ook een eigen laadstation om ‘bij te tanken’ als de accu leeg dreigt de te raken.
Artikel gaat verder onder de foto‘s

Een maaier kan een halve hectare gras kort houden
Een maaier kan een halve hectare gras kort houden

Net als bij nagenoeg alle andere grasmaaiers blijft er altijd wel wat gras staan rond de stellingpalen. Uit veiligheidsoverwegingen is de afstand tussen stootrand van de robot en de buitenkant van de roterende messen zo’n 15 centimeter. Consequentie hiervan is dat rond een paal het gras ongemoeid blijft in een cirkel van zo’n 30 centimeter. Een mogelijke oplossing is het aanbrengen van een losse de platte schijf om elke paal, zodat het gras daar geen kans krijgt om te groeien.

Het aan- en uitschakelen van de robots gaat met een app op de smartphone. Hiermee is bijvoorbeeld ook te zien waar de robot(s) zich onder de stellingen bevinden.

De aansturing van de maaier, locatiebepaleing en dergelijke gebeuren met een app.
De aansturing van de maaier, locatiebepaleing en dergelijke gebeuren met een app.

Kosten-baten

Toeleverancier Vos noemt een richtprijs voor een complete maai-unit van zo’n € 3.750 exclusief btw. Daar staat tegenover dat er voor het grasonderhoud geen andere werktuigen of mankracht meer nodig zijn. Volgens Robert van de Zanden van kwekerij Aardbei Extra scheelt het wekelijks op 4 hectare een volledige mandag aan werk.

Of registreer je om te kunnen reageren.