Fruit

Nieuws

Pink Lady claimt flinke groei in marktaandeel

De merkappel Pink Lady heeft door vorstschade in verschillende EU-markten een stevige groei van het marktaandeel geboekt.

In Nederland was die groei 21%. Dat claimt de afzetorganisatie Pink Lady Europe in een terugblik op het afzetseizoen 2017-2018. In België zou het marktaandeel zelfs gegroeid zijn met 42%. In dat land heeft Pink Lady nog een beperkt aandeel, waardoor het groeicijfer wordt beïnvloed. Het betreft eigen cijfers van de afzetorganisatie, die maandag niet door andere partijen konden worden bevestigd.

Groei op krappe markt

De drie grote EU-markten toonden ook groei. Naar Duitsland werd meer dan 50.000 ton afgezet, naar het Verenigd Koninkrijk vertrok bijna 30.000 ton. De Franse markt is met 22.000 ton kleiner, maar boekte een groei van 14%.

Vorstschade bij andere rassen

In totaal zijn afgelopen appelseizoen 175.000 ton Pink Lady-appels afgezet. Dat is 3% minder dan het voorgaande jaar. De groei in marktaandeel moet bezien worden in het licht van de vorstschade bij andere Europese rassen. Zo was de Belgische Jonagold-oogst vrijwel gehalveerd en was er relatief meer ruimte voor het clubras. De totale Europese appelproductie daalde met 22%.

Of registreer je om te kunnen reageren.