Doorgaan naar artikel

GMO knelt nu voor meer Nederlandse telers

Nederlandse afzetorganisaties die hun GMO-subsidie via Vlaanderen lieten lopen, moeten dat nu via Nederland aanvragen.

Daardoor zijn veel teeltkosten straks niet meer subsidiabel. Donderdag stelde Tweede Kamerlid Arne Weverling (VVD) kamervragen over afzetorganisatie Zundert en de problemen met Europese subsidies. Aanleiding is een brief van afzetorganisatie voor aardbeien CLTV Zundert aan de Tweede Kamer over de onaantrekkelijke subsidievoorwaarden in Nederland.

Lees meer over de gemeenschappelijke marktordening groenten en fruit (GMO)

Vlaamse route

Zundert kreeg altijd via de Belgische associatie Lava haar GMO-subsidie naar Vlaamse voorwaarden. Nieuwe regels verhinderen dat. Vòòr 15 september moet Zundert nu een nieuw GMO-programma indienen in Nederland. Veel kosten zoals premie op weersverzekeringen of promotiekosten zijn daardoor niet meer subsidiabel.

‘We hebben al hogere arbeidskosten’

Voorzitter Rinie van Tilburg van CLTV Zundert vreest dat zijn telers op achterstand worden gezet als er minder bedrijfskosten subsidiabel zijn in Nederland. “We hebben al hogere arbeidskosten in Nederland dan in België van € 4 tot € 5 per uur.”

Van Tilburg heeft overleg gehad met uitvoerder Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) over de Nederlandse GMO, maar daarin is niet besproken dat Nederlandse afzetorganisaties met het ministerie van landbouw een nieuwe Nederlandse GMO-uitvoering hebben afgesproken met meer subsidiemogelijkheden.

Zicht op verbeteringen

Zundert is geen lid van de Nederlandse koepel voor afzetorganisaties DPA dat de gesprekken voerde met het ministerie. Van Tilburg heeft daardoor geen duidelijk zicht op verbeteringen die er in Nederland op stapel staan. “Nu zijn in Nederland alleen zaken voor subsidie op te voeren wanneer het vernieuwingen zijn en dan eenmalig. Zoals ons traceringssysteem van de bakjes. In België kan het onderhoud van dat systeem ook opgevoerd worden. Dat is in Nederland niet mogelijk.”

‘We hopen in Nederland eruit te komen’

Niet overstappen

Een andere optie voor Zundert is collectief het lidmaatschap aanvragen van de Belgische veiling Hoogstraten waarmee het al jaren intensief samenwerkt. Dan behoudt Zundert het recht op de Vlaamse voorwaarden. Van Tilburg: “Dat is op dit moment niet direct een optie. Die stap is te groot. We hopen in Nederland eruit te komen. We bestuderen mogelijkheden om met de huidige GMO-regels uit de voeten te kunnen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin