Doorgaan naar artikel

‘Anti Frost’ zou vuurpot kunnen vervangen

‘Anti Frost’ noemt bedenker Voen Vöhringer de ‘kachel’ om bij vorst de temperatuur in een boomgaard met enkele graden te verhogen. Het zou een vervanging kunnen zijn van de vuurpot.

Voen Vöhringer zocht naar een vervanging voor vuurpotten om bij nachtvorst bevriezen van knoppen of bloesem te voorkomen, omdat in Duitsland het gebruik van vuurpotten met open vuur zwaar ter discussie staat. Hij bedacht een kachel die brandt op houtpellets. Het aanmaken kan met enkele briketten, zoals bij een barbecue. Medewerker Peter ter Sluysen presenteerde de ‘Anti Frost’ op 20 juni op de Opendeurdag Steenfruit van pcfruit in Sint-Truiden.

In het midden de kachel met rookpijp en bak met trechter. Links staat op zijn kop de aanvoerpijp voor pellets. Rechts het verlengstuk dat op de aanvoerpijp past.

In het midden de kachel met rookpijp en bak met trechter. Links staat op zijn kop de aanvoerpijp voor pellets. Rechts het verlengstuk dat op de aanvoerpijp past.

6 tot 9 uur brandtijd

De kachel bestaat uit een bak met daarin twee schuin geplaatste, naar elkaar toe staande roosters, die een trechter vormen. Daarboven komt een vierkante pijp die met houtpellets gevuld wordt. In de standaardpijp kan 20 kilo pellets, goed voor circa 6 uur brandtijd, afhankelijk van de in te stellen luchttoevoer. Met een verlengstuk op die pijp zorgt een voorraad van 30 kilo voor 8 tot 9 uur brandtijd. Als richtprijs voor de pellets noemt Ter Sluysen € 250 per ton.

Verschil van 4 graden

De opgewarmde lucht van 350 tot 400 graden Celsius gaat door een rookpijp naar boven, bij het aansteken is er slechts enkele minuten sprake van rookontwikkeling. Aan de bovenkant wordt de lucht weer naar beneden geleid om te voorkomen dat de hete lucht rechtstreeks omhoog gaat. Dat zou kunnen zorgen voor verbranding van bomen of vruchten of smelten van overkappingsmateriaal. In een test met 4 kachels op een lengte van 108 meter werd de temperatuur onder overkapping 4 graden hoger gehouden dan de buitentemperatuur. Bij strenge vorst volstaat dat uiteraard niet, maar bij lichte nachtvorst kan dit een groot verschil uitmaken. Voen Vöhringer pretendeert met deze kachel niet de oplossing te hebben tegen nachtvorst, maar weet wel dat de vuurpot in Duitsland zijn langste tijd gehad heeft.

Met de standaard aanvoerpijp is de kachel goed voor circa 6 uur brandtijd. Met het verlengstuk er nog boven op is dat 8 tot 9 uur.

Met de standaard aanvoerpijp is de kachel goed voor circa 6 uur brandtijd. Met het verlengstuk er nog boven op is dat 8 tot 9 uur.

Circa 30 per hectare

De kachel geeft 15 tot 20 Kwh. Ter Sluysen denkt aan circa 30 kachels per hectare voor een temperatuurverhoging van circa 4 graden. De kachel is gemaakt van geanodiseerd (corrosie-werend) aluminium en de kachel is TÜV getest. Een enkele kachel kost € 200,-; bij afname van meer dan 50 stuks bedraagt de prijs € 160,- per stuk.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin