Fruit

Nieuws

Schoolfruit wil leverancier per regio

Het ministerie van Landbouw vraagt meer van leveranciers van schoolfruit. Zij mogen in de toekomst mogelijk een regio beleveren.

Dat blijkt uit de publicatie van de regeling in de Staatscourant. Daarin staat onder meer dat het fruit of groente dat op scholen wordt uitgedeeld zoveel mogelijk uit de regio moet komen. Om overbodige distributiebewegingen te voorkomen, wordt nu ook onderzocht of regionale leveranciers mogelijk zijn.

Vanaf 1 juni start de inschrijving voor het nieuwe schooljaar. Er zijn maximaal 8 leveranciers nodig die een voorkeursregio kunnen aangeven. Bij overtekening van de regeling door leveranciers (er doen ook telers mee) wordt geloot. De vergoeding per portie blijft € 0,23, nadat in 2017 de vergoeding omhoog gebracht was om zo een betere variatie in groente en fruit te bewerkstelligen.

Meer eisen leverancier

In de huidige regeling kiest het ministerie ervoor meer eisen te stellen aan de leveranciers. Zo moeten ze voldoende kredietwaardig zijn om voor maximaal 300 scholen het fruit te kunnen voorfinancieren. Ook moeten ze aantonen al minimaal 2 jaar actief te zijn in de afzet van groente en fruit. De partij moet GlobalGap-gecertificeerd zijn of rechtstreeks zijn fruit betrekken van een leverancier met een (gelijkwaardig) certificaat. Ook moeten de partijen aantonen niet verbonden te zijn aan eerdere schoolfruitleveranciers.

Regeling groeit

Nederland ontvangt dit jaar weer meer subsidie voor schoolfruit uit Brussel. In 2016-2017 waren appels het meest verstrekte fruit, samen met peren, pruimen, perziken, nectarines, sinaasappelen, aardbeien en bananen. Wortelen, tomaten, komkommers en paprika’s waren de populairste groenten.

De regeling wordt steeds belangrijker. In totaal kregen vanaf november 2017 zo’n 519.246 Nederlandse leerlingen 20 weken lang 3 stuks gratis groente of fruit per week. Nog nooit hebben zo veel scholen en kinderen meegedaan aan de Europese schoolfruitregeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.