Fruit

Nieuws

Opnieuw fruittelers getroffen door hagel

Dinsdag zijn fruittelers in verschillende delen van het land stevig getroffen door hagel.

Pruimenteler Frederik Bunt uit Slijk-Ewijk toont woensdag de enorme schade die het noodweer in zijn boomgaard in Wijchen bij Nijmegen heeft aangericht. Hij schat dat 80% van de jonge pruimen in de boomgaard is verwoest door forse hagel. Zelf noemt hij hagel met ‘de omvang van duiveneieren’.

Vooral schademeldingen uit Flevoland en Utrecht

Woensdagmorgen liet de Onderlinge Fruittelers Hagelverzekering (OFH) weten vooral schademeldingen te hebben gekregen uit Flevoland en Utrecht. In Limburg, waar sommige telers al 3 keer een schademelding hebben gedaan bij OFH, lijkt dit keer de schade mee te vallen.

Sinds 16 mei is vooral het zuidelijkste deel van Nederland bijzonder vroeg getroffen door hagel, met meer dan 60 meldingen van telers, wiens percelen tussen de 30 en 80% zijn verhageld. Die teeltregio was vorig jaar zwaar getroffen door (onverzekerde) vorstschade. OFH werkt nu met man en macht om de ‘vloed aan meldingen uit Limburg’ in kaart te brengen met een eerste voortaxatie.

Pruimenteler Bunt uit Sleek-Ewijk bij zijn verhagelde perceel in Wijchen. - Foto: Vidiphoto
Pruimenteler Bunt uit Sleek-Ewijk bij zijn verhagelde perceel in Wijchen. - Foto: Vidiphoto

Risicospreiding als alternatief voor hagelnetten

Voor Bunt – één van de eerste Milieukeurtelers in Nederland – is de schade voor eigen rekening; hij heeft geen verzekering. Omdat de teler niet verzekerd is en geen hagelnetten heeft, heeft hij zijn percelen over een grote regio verspreid. Zijn percelen in Heteren en Slijk-Ewijk hebben geen schade opgelopen.

De risicospreiding is een alternatief voor het plaatsen van hagelnetten over zijn 50 ha. aan pruimenboomgaarden. Behalve dat het een enorme investering is, kost het ook mankracht en tijd om een vergunning voor de netten te krijgen.

De hagel- en wateroverlast is ongewoon voor deze vroege fase in het seizoen. Het groeizame, warme en vochtige weer betekent voor veel fruittelers dit jaar een groot risico.

Of registreer je om te kunnen reageren.