Doorgaan naar artikel

Fruitteler moet buigen voor belangen woningbouw

Een fruitteler in het buitengebied van Tiel zal door oprukkende woningbouw een klein deel van zijn grond niet meer optimaal kunnen gebruiken voor fruitteelt. Dat heeft de Raad van State beslist in een spoedprocedure die de fruitteler daar had aangespannen.

De fruitteler had de Raad eerder gevraagd om schorsing van het plan van de gemeente Tiel voor de bouw van 2 zogeheten buitenplaatsen met 8 dure herenhuizen. De Raad heeft schorsing achterwege gelaten en de bezwaren van de fruitteler meteen afgewezen. Het bouwplan is definitief goedgekeurd.

De fruitteler bezit direct naast de geplande woningbouwgronden een klein stuk grond waar hij volgens het bestemmingsplan fruitbomen mag planten. Maar het gebruik van bestrijdingsmiddelen zal vanwege de woningbouw aan banden gelegd worden. De gemeente Tiel hanteert daarvoor een afstand van minstens 50 meter tot ‘gevoelige bestemmingen’ zoals woningen.

Belang woningbouw weegt zwaarder

Enkele van de dure herenhuizen komen binnen die afstand te staan. Volgens de gemeente Tiel moet de fruitteler inbinden, omdat het gaat om een nog niet gerealiseerde boomgaard met een heel klein formaat. Een gedeelte daarvan kan dus niet meer worden gebruikt vanwege bestrijdingsmiddelen. Het belang van de woningbouw weegt volgens de gemeente zwaarder.

Planschade claim mogelijk

De Raad van State is het met de gemeente eens. De Raad erkent wel dat de fruitteler ook op het kleine stukje grond rendabel zou moeten kunnen werken, maar niet per se zo rendabel als theoretisch mogelijk. De fruitteler kan nog proberen om een claim bij de gemeente in te dienen voor zogeheten planschade.

Share this

Afbeelding
Adrie van der Wel

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin