Fruit

Nieuws

Exirel vroeger beschikbaar tegen suzuki-fruitvlieg

Fruittelers met kersen, pruimen, bessen en druiven kunnen vanaf zaterdag 11 juni 2018 beschikken over middelen ter bestrijding van de suzuki-fruitvlieg.

De vrijstelling van Exirel is ruim een maand eerder dan in 2017, toch stelt de fruittelersorganisatie dat het tijdstip van toelating voor Exirel en Tracer mogelijk voor vroege kersenrassen aan de late kant is. “Ook dit jaar is er vertraging ontstaan door de steeds verder aangescherpte driftreducerende voorschriften die het Ctgb voorstelde. Samen met de toelatingshouders is gezocht naar aanpassing van de mogelijkheden, maar deze konden niet gerealiseerd worden”, zo schrijft NFO in een bericht over de toelating. De aanvragen zijn in december ingediend.

Noodverband

In een advies spreekt de NVWA over een noodverband wegens het ontbreken van een middelenpakket en bedreigende situatie voor telers. Er is perspectief op toelating van een middel op basis van cyantraniliprole in de teelt van kers, pruim, blauwe bes en druif.

Uit de toelatingstekst blijkt dat afnemers een nultolerantie voor fruitpartijen hanteren. In 2015 leidde dat ertoe dat afnemers Nederlandse pruimen voortijdig uit de schappen haalden. Het innetten van kersenpercelen leidt tot minder aantasting, maar is ook voor dit gewas geen volledig alternatief.

Of registreer je om te kunnen reageren.