Doorgaan naar artikel

‘Conference wordt Dutch Belgian pears genoemd’

België werkt hard aan een perenimago zoals Nieuw-Zeeland dat rond kiwi heeft opgebouwd.

“Wat de kiwi voor Nieuw-Zeeland is, moet de peer voor ons worden”, zegt Filip Appeltans, algemeen secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties in de krant Het Laatste Nieuws. “Wie peer zegt, moet met anderen woorden aan België denken. Niets voor niets worden Conference-peren in China ‘Belgian pears’ genoemd. De Nederlanders kwamen wat achter en hun fruit wordt er ‘Dutch Belgian pears’ genoemd.” De Belgen voeren al sinds 2006 Conference uit naar China.

Promotiedoeleinden

Belgische veilingvertegenwoordigers waren in India en Vietnam voor promotiedoeleinden. In oktober verwachten Belgische partijen de eerste lading Belgische peren uit te voeren naar Vietnam. Op dit moment is de Belgische perenvoorraad overigens goeddeels weggewerkt en kopen Belgische exporteurs partijen in Nederland.

Appeltans deed zijn uitspraken voor het Belgische persbureau Vilt dat rapporteerde over de Belgische deelname aan de Indische vakbeurs Fresh Produce in Mumbai en een handelsmissie in Vietnam. Daar promootte Belgische veilingen het Belgische hardfruit.

Groei stevig in India

In India is vooral de vraag naar Belgische Jonagold flink gestegen in 2017. De exportwaarde is nu circa € 7 miljoen, maar die had groter kunnen zijn als de Belgen geen misoogst hadden doorstaan in 2017. In het kielzog van de Jonagold kunnen ook peren naar India, maar daar is de groei minder hard dan de Jonagold-export.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin