Fruit

Nieuws

Belichting tomaat getest op braam en framboos

Dit najaar start in 4 kassen een uitgebreide proef waarbij kennis over belichting bij tomaat wordt getest op framboos en braam.

Het project Nieuw licht op houtig kleinfruit is één van de goedgekeurde projecten uit het programma Kas als Energiebron. Bij deze relatief kleine teelten onder glas staat de kennis op gebied van verlichting nog in de kinderschoenen. Wel wordt verwacht dat de teelt kan groeien omdat er vraag is naar jaarrondproductie van kwalitatief goede bramen en frambozen.

Tussenbelichting kansrijk bij hoogopgaande planten

Voor hoogopgaande planten wordt veel van tussenbelichting verwacht. Daarbij is voor een behandeling met onder meer verrood gekozen omdat het gunstige effecten heeft op de biomassaverdeling bij tomaat. Ook blauw licht kan interessante effecten hebben op vruchtkwaliteit, fotosynthese en plantweerbaarheid.

Lager stroomverbruik en minder uitstoot

Voor het project is € 563.043 gebudgetteerd met een bijdrage van Philips en Westerbouwing in achtereenvolgens materiaal en plantmateriaal.

Doel van het project is 40% besparing op elektriciteitsverbruik en 10% op CO2-uitstoot.

Of registreer je om te kunnen reageren.