Fruit

Nieuws

‘Vogelgeluiden niet de oplossing tegen mezenschade’

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) wil in gesprek met onderzoeksbureau CLM en provincies over een proef rond mezenschade. Het beeld van de voortgang is te rooskleurig geschetst, stelt NFO.

Vrijdag 13 april kwam CLM met een aangepast persbericht naar buiten over effecten van het afspelen van vogelgeluiden om mezen af te schrikken. Dat komt deels tegemoet aan bezwaren van NFO, die als opdrachtgever van het onderzoek niet betrokken was bij de communicatie over de resultaten. Toch blijft de NFO zitten met kritiek op de aanpak van de communicatie over dit onderzoek. Het afspelen van geluiden vermindert vogelschade in perenboomgaarden met een kwart, stellen de onderzoekers. Het is volgens NFO dus geen oplossing voor de problemen, omdat de schade nog altijd fors is gebleven op de proefvelden.

Het beeld van mezenschade is grillig en kan van jaar tot jaar sterk verschillen, stelt NFO. CLM heeft dat laatste in haar persbericht nu opgenomen.

Regeling tegemoetkoming

De kritiek van NFO heeft niets te maken met de rechtszaak die nu loopt bij de Raad van State, stelt een NFO-woordvoerder. Een hoger beroep van 7 provincies bij de Raad van State moet een regeling voor tegemoetkoming bij faunaschade redden. Daarin is de tegemoetkoming voor mezenschade afgebouwd. De rechtbank in Arnhem heeft de regeling vorig jaar aan het wankelen gebracht met een vernietigend oordeel in de zaken van 24 fruittelers.

‘Gekleurde berichtgeving’

Volgens de NFO blijft de inhoud van het bericht over het onderzoek gekleurd en wil de organisatie in gesprek met de provinciale uitvoerder Bij12 en CLM. De suggestie van de onderzoekers om naast de vogelgeluiden ook visuele zaken op te hangen, zoals cd’s, is NFO ook in het verkeerde keelgat gestoken.

Of registreer je om te kunnen reageren.