Doorgaan naar artikel

Gemeenten vragen ruimte voor zachtfruit

De negentien West-Brabantse gemeenten vragen de provincie om ruimte voor hun zachtfruitsector.

“Geef gemeenten de ruimte om regels te schrappen die vernieuwing in de weg zitten.” Die oproep deed Marjolein van der Meer Mohr, burgemeester van Rucphen en bestuurder van het West-Brabants samenwerkingsverband RWB. Ze deed die oproep bij de aftrap van Fruitpost West-Brabant in aanwezigheid van gedeputeerde Bert Pauli van de provincie Noord-Brabant.

Pauli sprak bij het in ontvangst nemen van het plan van aanpak van de Fruitport zijn bewondering uit voor de sector. In het plan van aanpak staat helder verwoord hoe telers, bedrijven, gemeenten en onderwijs en onderzoek gezamenlijk de leidende positie van deze zachtfruitregio willen behouden en uitbouwen.

Spanningsveld natuur en bedrijven

“U kunt op steun van de provincie rekenen om de samenwerking mogelijk te maken”, aldus Pauli. Hij schetste vervolgens het spanningsveld tussen behoud van natuurgebieden en de om voorrang strijdende veehouderij, tuinbouw en de in Brabant sterk opkomende high tech-industrie.

Remote sensing naar telerspraktijk

Overigens benadrukt Fruitport-voorzitter Rinie van Tilburg – tevens voorzitter van tuinderscoöperatie CLTV in Zundert – dat tussen tuinbouw en high tech juist dwarsverbanden kunnen ontstaan. Precisielandbouw in het open veld en gebruikmaking van alle technieken onder glas maken de aardbeienteelt steeds efficiënter en duurzamer. Het project remote sensing, getrokken door de West-Brabantse ontwikkelingsmaatschappij Rewin, is een van de eerste projecten die onder de vlag van Fruitpost West-Brabant van de onderzoeks- en ontwikkelfase naar de telerspraktijk moet worden gebracht.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin