Fruit

Nieuws

Hogere omzet FruitMasters door krapte op appelmarkt

FruitMasters haalde in 2017 een omzet van € 222 miljoen, € 25 miljoen hoger dan 2016. Door hogere provisie-inkomsten kan de coöperatie bijna € 500.000 uitkeren aan telers.

De omzetstijging is vooral het gevolg van krapte op de appelmarkt. De verschillen tussen individuele telers waren groot. Een klein deel had fors schade door de nachtvorst, nu bijna een jaar geleden. Daardoor nam het beschikbare volume in Nederland sterk af. Bij FruitMasters was de impact gering. Voor de producten die zijn afgezet, realiseerde de coöperatie gunstige prijzen.

Omzetgroei zachtfruit

De omzet had hoger kunnen liggen als in de herfst van 2016 een aantal tropische dagen niet een gat had geslagen in de aardbeienplanten bij leden. De zachtfruitomzet is nu een derde van de omzet van het hardfruit.

Hogere bedrijfsresultaten

De bedrijfskosten waren relatief laag door een goede dekking van de logistieke faciliteiten. FruitMasters schrijft dat een steeds efficiëntere bedrijfsinrichting en opnieuw een lager ziekteverzuim hielpen het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (Ebitda) te verhogen. Per saldo is dit gestegen met 27% van € 4,9 miljoen naar € 6,3 miljoen in 2017.

Nettowinst gestegen

Ook het verkoopbedrijf FruitMasters Deutschland GmbH heeft in het huidige verslagjaar weer zwarte cijfers geschreven en een bijdrage aan dit resultaat geleverd. Het nettoresultaat bedraagt € 596.000. Dat was in 2016 nog € 129.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.