Fruit

Nieuws

Polen streeft Nederland voorbij op Duitse appelmarkt

Polen is nu de 2de leverancier van appels in Duitsland in volume en is Nederland daarmee net voorbijgestreefd.

Dat blijkt uit marktonderzoeksgegevens van het Duitse Statistisches Bundesamt. In waarde van de appeluitvoer naar Duitsland blijft Nederland Polen wel voor, blijkt uit de gegevens. Nederland heeft met € 51,5 miljoen nog altijd een voorsprong op Polen (€ 15,6 miljoen). De Duitse onderzoekers registreerden een invoer van appels uit Nederland van 59,6 miljoen kilo in 2017. Niet duidelijk is of ook industriële partijen hierin opgenomen zijn voor verwerking.

Nederland blijft daarmee Frankrijk voor als leverancier op de Duitse markt. Italië is met 258,8 miljoen kilo de onbetwiste hoofdleverancier van de Duitse groothandelsmarkten en supermarkten. Die positie lijkt het land alleen maar te hebben uitgebouwd. In week 11 had Nederland met appels een marktaandeel van 2,4%, tegen 3,8% voor Polen. Frankrijk met 11,9% en Italië met 32,8% zijn nog altijd de grootste buitenlandse aanvoerders voor groothandelsmarkten.

Boskoop duurder dan Pink Lady

Zoals eerder gemeld lijken de prijzen voor appels op de Duitse markt tegen een plafond te lopen. De Duitse Elstar-prijs in de handel loopt al sinds week 6 tegen de € 1,47. Dat is ook de prijs in week 11 voor dit ras. Losse Nederlandse Elstar brachten € 1,50 op. De hoogste prijs werd vorige week betaald voor Nederlandse Boskoop: € 2,24, en was daarmee duurder dan Pink Lady.

Duitse Jonagold goedkoper

Voor Duitse Jonagold loopt de prijs weer enkele centen terug naar € 1,25 (handelsprijs). Oplopende prijzen zijn er wel voor Braeburn met noteringen tot € 1,44. Vooral Italiaanse leveranciers profiteren met gemiddeld een handelsprijs afgelopen week van € 1,62.

Of registreer je om te kunnen reageren.