Fruit

Nieuws

Fruittelers melden zich voor nachtvorstpolis

Telers van appels en peren in vooral Limburg en Zeeland tonen interesse in een nieuwe vorstverzekering voor onbeschermde percelen.

Voor telers in gebieden waar geen water beschikbaar is voor nachtvorstberegening, was er feitelijk nog geen verzekeringsproduct, stelt Vereinigte Hagel. Deze verzekeringspartij biedt de polis nu aan als onderdeel van de Brede Weersverzekering. Na maandenlange onderhandelingen met het ministerie van landbouw en Brussel zijn de polisvoorwaarden goedgekeurd. Dat betekent dat met subsidie uit Den Haag en Brussel een korting gegeven wordt op de verzekeringspremie voor een minderheid van Nederlandse telers.

Drempel voor nachtvorst

De bestaande nachtvorstdekking in de Brede Weersverzekering kent een drempel vanaf -10 graden Celsius wanneer beregenen van de bloesem niet meer helpt. Voor de vorst van 2017 van -8 tot -10 graden Celsius hebben beregenende telers de schade nog weten te beperken. Nu gaat de drempel feitelijk van -10 graden Celsius naar -5 graden Celsius. Voor de meeste telers met een beregeningsmogelijkheid is de nieuwe verzekering minder interessant, ook vanwege de relatief hogere premie gezien de risico’s.

GMO of pakket

Op de premie is voor telers bij een GMO-erkende telersvereniging geen GMO-subsidie meer aan te vragen. “Je kunt niet twee keer subsidie aanvragen”, zegt Jan Schreuder van verzekeraar Vereinigte Hagel. “De Brede Weersverzekering is toch aantrekkelijker dan GMO vanwege de hogere procentuele tegemoetkoming. Ook voor de liquiditeit is dat aantrekkelijker omdat de subsidie feitelijk al van de factuur wordt afgetrokken. Dat is bij GMO-subsidie niet het geval.”

Of registreer je om te kunnen reageren.