Fruit

Nieuws

Aardbeienkas van 20 hectare krijgt vorm

In augustus groeit het areaal glasaardbeien met 20 hectare. In Zuilichem (Gld.) worden 2 kassen van 10 hectare gezet, in opdracht van GK-Group van Gijs Kreling.

GK-Group heeft al een aardbeienkas van 7,0 hectare in Nieuwaal, op 1.500 meter afstand van het nieuwe complex. De ingebruikname van de 2 nieuwe kassen is gepland in augustus.

De twee kassen gaan onderdeel uitmaken van een bedrijf onder de naam Dutch Berries, vertelt woordvoerder Boudewijn van der Wal, met op termijn een oppervlakte van circa 36 hectare. Er ligt een aanvraag voor een aanpassing van het bestemmingsplan voor een verdere uitbreiding van zo’n 8 hectare binnen 5 jaar. Voor de langere termijn wordt gedacht aan een vergelijkbare opschaling.

De twee kassen à 10 hectare moeten voor augustus klaar zijn. - Foto: VidiPhoto
De twee kassen à 10 hectare moeten voor augustus klaar zijn. - Foto: VidiPhoto

Glas met AR-coating

De 2 nieuwbouwkassen krijgen een middenpad van 140 meter, met 44 tralies van 8 meter breed. Dat geeft 352 meter breedte. Per tralie komen er 8 goten. Een Swingsysteem – om de goten zijdelings weg te trekken – moet zorgen voor voldoende verzorgings- en oogstruimte. Er is gekozen voor de doorteelt met het ras Elsanta. Deze teelt start in augustus. De planten komen in bakken van 1,25 meter, passend bij een vakmaat van 5 meter. De poothoogte is 5,25 meter. Het dek krijgt aan de binnen- en buitenzijde een AR-coating, gericht op een zo hoog mogelijk lichtopbrengst in de kas. Van der Wal: “We hebben ons ook georiënteerd op diffuus glas, maar uiteindelijk hebben we voor AR gekozen.”

Export

Nu wordt nog vooral in de grond gewerkt. Vanwege de ligging van het gebied langs de Waal betekent dat sjouwen in onvervalste rivierklei. De buizen, met een diameter tot 50 centimeter, dienen onder meer voor het transport van regenwater dat op de kassen wordt opgevangen. Het zachtfruit van de GK-Group is met name bestemd voor Noorwegen, Duitsland en Engeland en wordt afgezet via Veiling Zaltbommel. GK-Group teelt ook kalanchoë en chrysanten.

Of registreer je om te kunnen reageren.