Doorgaan naar artikel

Duitse areaal peren groeit 10%

In 2017 werd in Duitsland op 2.137 hectare peren geteeld. Dat is 10% hoger dan in 2016.

Toch is het areaal beperkt. In Nederland is het areaal van alle professionele perenboomgaarden opgeteld meer dan 9.000 hectare. Nederland heeft zijn perenafzet voor een belangrijk deel op export gericht.

Duitsland is voor zijn perenteelt voor een belangrijk deel afhankelijk van import. Het aandeel van Duitse peren op de Duitse groothandelsmarkten bedroeg in de week van 12 februari 4,3%. Traditioneel maakt de Italiaanse peer de dienst uit op de Duitse groothandelsmarkten met 61%. Nederland is met 13% de nummer twee op die Duitse markt, gevolgd door Zuid-Afrika, België en Verenigde Staten (3,3%).

Uitbreiding en toch lagere oogst

Het lage aandeel van Duitse peren lijkt ook te wijten aan de lagere oogst in 2017. Ondanks de uitbreiding van 10% kromp de oogst 30% tot 23.000 ton. Uit het overzicht van marktbureau BLE valt op te maken dat de uitbreiding in perenteelt vooral in Zuid-Duitsland plaatsvindt en beperkt in Noordrijn-Westfalen.

De Duitse Conference is met een handelsprijs van circa € 1,20 ook duidelijk beter betaald dan vorig jaar (€ 0,83). Overigens zijn Italiaanse peren nog altijd het best betaald met prijzen van circa € 1,75 voor de belangrijkste rassen (Abate Fetel, Santa Maria en Williams Christ).

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin