Fruit

Nieuws

Werktuigendrager verenigt ranken snijden met substraat frezen

De nieuwe werktuigendrager van Maschinenbau Heuling is ontwikkeld voor het ontranken van meerjarige aardbeiteelten. Met een speciale woeler kan de machine ook substraat op ruggen omwoelen voor hergebruik.

De werktuigendrager van Maschinenbau Heuling uit het Duitse Borgholzhausen is door één persoon te bedienen vanaf de chauffeursstoel en snijdt de ranken hangend aan de zijkanten van de ruggen en liggend midden op de rug door. Dit gebeurt in Duitsland bij meerjarige aardbeiteelten op ruggen met 2 rijen planten op een rug.

De snijelementen bestaan uit roterende rubbervingers en een gekarteld zaagblad. De hoogte van de snijelementen is instelbaar door middel van een knop onder handbereik van de chauffeur. De werktuigdrager weegt 600 kilo. De snijcapaciteit is 4 uur per hectare. De kosten bedragen € 24.000 (exclusief btw). Heuling presenteerde de nieuwe werktuigendrager op de Spargel- und Erdbeermesse in Karlsruhe.
Lees verder onder de foto‘s

Heuling presenteerde de nieuwe werktuigendrager op de ‘Spargel- und Erdbeermesse’ in Karlsruhe. - Foto's: Stan Verstegen
Heuling presenteerde de nieuwe werktuigendrager op de ‘Spargel- und Erdbeermesse’ in Karlsruhe. - Foto's: Stan Verstegen

Substraat frezen

Door de snijelementen te verwijderen en een speciale substraatfrees aan de werktuigendrager te bevestigen, kan met de machine substraat omzetten bij de teelt in geulen op ruggen. Dit teeltsysteem wordt vooral in België toegepast, waarbij meermalig in hetzelfde substraat wordt geplant. Voordat opnieuw wordt geplant, kan op deze manier het substraat machinaal worden opgeschoond door plantrestanten te frezen en het substraat op te rullen.

Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.