Fruit

Nieuws laatste update:14 dec 2018

FruitMasters robotiseert en toont nieuwe appel

FruitMasters heeft zijn nieuwe appel gepresenteerd, de Tessa, met Pink Rose als een van de ouders van het ras.

De afzetorganisatie presenteerde de appel woensdag 12 december op de Telersdag in Geldermalsen. De komende jaren gaan ruim 40.000 bomen van dit ras de grond in. De appel met de merknaam Tessa is ook bekend onder de rasnaam Fengapi en komt van de Italiaanse Feno-groep.

Met Tessa verbreedt FruitMasters het productassortiment voor zijn bestaande clubrassen Kanzi en Migo. Dit zijn clubrassen die via een internationale samenwerking in EFC exclusief in Nederland op de markt worden gebracht.
Lees verder onder de foto

Telers van FruitMasters konden de Tessa-appel bekijken en proeven op de Telersdag. - Foto: FruitMasters
Telers van FruitMasters konden de Tessa-appel bekijken en proeven op de Telersdag. - Foto: FruitMasters

Andere samenwerking

Voor Tessa is een andere internationale samenwerking verkozen met 5 telersgroepen in onder meer Duitsland en Italië. Sinds het voorjaar van 2018 is Tessa als proef op een aantal teeltbedrijven in Nederland uitgezet. De Tessa kleurt sterk, wordt laat geoogst en heeft als harde appel goede bewaareigenschappen. Daardoor wordt het ras als alternatief voor Jonagold gepresenteerd.

Robotisering

Op de telersdag was ook de inpakrobot voor appel te zien. FruitMasters testte al 2 jaar met een demomodel en heeft recent de stap gezet naar verdere robotisering. Ook in de teelt komt robotisering steeds dichterbij. Daarom was er speciale aandacht voor de tweedimensionale boom met open boomstructuur en een betere lichtinval. Dit geeft in de toekomst mogelijkheden voor meer mechanisatie en robotisering in de teelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.