Fruit

Nieuws

Blauwebessentelers zetten samen ontwikkelbedrijf op

12 blauwebessentelers uit Nederland, België en Duitsland gaan samen in R&D investeren. Ze hebben daarvoor het bedrijf Blueberry Innovators opgericht.

12 teeltbedrijven die samen een areaal van 300 hectare vertegenwoordigen, zijn verenigd in Blueberry Innovators. Samen willen ze innovaties ontwikkelen op het gebied van robotica, big data, sensoren, autonoom rijdende voertuigen en vision. Een eerste voorbeeld is onderzoek naar automatische onkruiddetectie en -herkenning dat eerder dit jaar van start is gegaan in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). In 2019 zal naar verwachting worden geïnvesteerd in de realisatie van een oogstrobot en de toepassing van big data in de blauwebessenteelt.

Bessentelers komen bijeen bij Innoveins

“Al onze innovatie-activiteiten zijn erop gericht om een toekomstbestendig en economisch duurzaam businessmodel voor deelnemende telers te realiseren”, aldus Erik van de Vin. Hij is manager van het cluster blauwe bessen van het Venlose innovatiebedrijf Innoveins. Deze organisatie, gesteund door onder meer de provincie Limburg, is de plek waar ook andere telers samenkomen om over innovatie te denken. Met nu een apart ontwikkelbedrijf zijn de blauwebessentelers het verst gevorderd in het gezamenlijk innoveren.

Arbeidskrapte bestrijden met robot

Teler Leon Schrijnwerkers ziet de beschikbaarheid van arbeid als de grootste uitdaging voor toekomstbestendigheid van de teeltbedrijven. “Je kunt een prachtig product aan je struik hebben hangen. Maar kwaliteit in de kist of in het bakje, daar gaat het om. Dat is de uitdaging voor de engineeringsbedrijven die plukrobots ontwikkelen en met wie we in gesprek zijn.”

Telers die verder vooruitkijken, zien dat ‘genoeg handjes’ een probleem wordt en dat de huidige grovere manieren om machinaal te oogsten niet gunstig zijn voor de kwaliteit, aldus Schrijnwerkers. “We hebben heel veel telers aangesproken om mee te doen. Dit zijn de 12 met wie we het nu gaan doen. Dat zijn ook wel de belangrijke bedrijven uit de grensoverschrijdende regio hier.”

Of registreer je om te kunnen reageren.