Doorgaan naar artikel

Toelating Scelta tegen spint fors uitgebreid

Het Ctgb heeft het middel Scelta toegelaten in alle steenfruitgewassen, alle bessoorten en in alle braam- en framboosachtige gewassen. Het gebruik is alleen toegestaan na de oogst.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) heeft samen met Certis Europe B.V. de toelating van Scelta fors weten uit te breiden. De NFO heeft met financiering vanuit het Fonds Kleine Toepassingen deze uitbreidingsaanvraag betaald. Scelta is een gewasbeschermingsmiddel tegen vooral fruit- en bonenspintmijt.

Evenwicht herstellen

Aanvulling van het pakket om mijten te bestrijden was hard nodig, volgens Frederik Bunt, voorzitter van de NFO-Productgroep steenfruit en houtig kleinfruit. “Na de toelating van Cantack begin dit jaar, is met deze toelating een tweede stap gezet om bij een verstoord evenwicht tussen schadelijke en nuttige mijten te kunnen corrigeren, en om in jonge aanplanten een evenwicht tot stand te brengen. Door de warmere zomers en de noodzaak om suzuki-fruitvlieg te bestrijden, is het helaas vaker nodig om het natuurlijk evenwicht tussen schadelijke en nuttige mijten te herstellen.”

Op eigen risico

De nu afgegeven toelatingen van Scelta zijn beoordeeld conform artikel 51 EG 1107/2009. Voor deze toepassingen is geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek uitgevoerd. Het gebruik van dit middel in eerdergenoemde teelten is daardoor voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker. Het Fonds Kleine Toepassingen, dat gefinancierd wordt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het landbouwbedrijfsleven en Nefyto, heeft via en op verzoek van de NFO de toelatingskosten gefinancierd.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin