Fruit

Nieuws

Veel innovaties op de Aardbeidag Den Bosch

De jaarlijkse aardbeistudiedag in Den Bosch weet qua omvang aardig in de pas te blijven met de groei van de sector.

Volgens de organisatoren kwamen er zo’n 650 bezoekers op af. Dat maakt zo’n dag ook interessant voor toeleveranciers: er waren er bijna 100, om contacten te onderhouden en om hun nieuwigheden te presenteren. Eveneens nieuw is de voorzitter van de landelijke gewascommissie voor Aardbei: Gerard van den Brand uit Altforst. Een overzicht.

Van links naar rechts: Gerard van den Brand, Mark van Aert en landelijk coördinator aardbei LTO Janny Trouw. - foto's: Joost Stallen
Van links naar rechts: Gerard van den Brand, Mark van Aert en landelijk coördinator aardbei LTO Janny Trouw. - foto's: Joost Stallen

Smalle substraatbak stekkenteelt Bato

Veel innovaties op de Aardbeidag Den Bosch

Bato Plastics in Zevenbergen heeft een substraatbak ontwikkeld, speciaal voor het maken van hangende stek. De bak is 82 centimeter, met een inhoud van 13,3 liter.

De bak (polypropyleen, in zwart of wit) is voorzien van 12 uitsparingen aan de zijkant, waardoor de stek direct gaat hangen. Door enkel drainage in het midden van de substraatbak is het mogelijk een smalle, stalen draingoot te gebruiken. De draingoot met substraatbak komt boven in de kas te hangen en zo wordt weinig licht weggenomen als na de stekkenteelt een andere teelt in de kas komt.

Bij een afstand tussen de rijen van 1.60 meter en 8 planten per bak, is de plantdichtheid 10 planten per strekkende meter, ofwel 62.500 planten per hectare.

Veel innovaties op de Aardbeidag Den Bosch

Eveneens nieuw bij Bato is een frambozenpot met een inhoud van 6,6 liter, als een alternatief voor de pot van 4,7 liter. De grotere pot is ontwikkeld omdat het vermoeden bestaat dat het volume van 4,7 liter onvoldoende is voor een maximale productie. Daar staat tegenover dat een groter potvolume meer koel- en transportkosten geeft en extra substraat kost. De vraag is dan of en hoe die meerkosten opwegen tegen de mogelijke extra productie. ‘Dat zijn we aan het testen’, licht Bato toe.

Stellingsysteem Meteor: licht en eenvoudig

Veel innovaties op de Aardbeidag Den Bosch

De opkweek van aardbeitrayplanten op stellingen rukt op, en daarmee de belangstelling voor nieuwe innovaties met dit teeltsysteem. Dat laatste werd ook duidelijk bij Meteo Systems. Het bedrijf toonde in Den Bosch een stellingconstructie, die vooral opviel door zijn eenvoud en lichte constructiewijze. De stelling kan daardoor op een bestaand (conventioneel) trayveld gelegd worden. In dat geval kan de gewasbescherming bijvoorbeeld vanaf de betonpaden tussen de kweekvakken worden uitgevoerd.

Het stellingframe bestaat uit onderdelen die bijna volledig aan elkaar gekoppeld worden door klemverbindingen.

Veel innovaties op de Aardbeidag Den Bosch

Dat geldt ook voor het opvallend smalle gootprofiel waarop de trays komen te staan, de rails voor de overgewaswagen(s) en de beregeningsbuizen: bouten, moeten en schroeven zijn amper of niet nodig. De afstand tussen de bovenkant van de trays en de ondergrond is zo’n 20 centimeter: meer is niet nodig voor de opkweek ‘van de grond af’, en het maakt dat het veld toegankelijk blijft. Dat laatste is belangrijk, om de stellingen geschikt te houden voor het handmatig uitzetten van de trays aan het begin van de opkweek en het ophalen van de trayplanten in het najaar. De constructie van de overgewaswagen – nodig voor de gewaswerkzaamheden als het afranken – kan daardoor eenvoudig en licht blijven, aldus Meteor systems.

Veel innovaties op de Aardbeidag Den Bosch

Meteor heeft een bij het stellingsysteem passende tray ontwikkeld van 50 x 80- centimeter met 28 cellen (4 rijen voor 7 planten). Met de trays wordt het veld volledig dicht gelegd, resulterend in een plantdichtheid van 700.000 stuks per hectare. De groeiomstandigheden zijn daardoor voor alle planten gelijk, is het idee.

Langs elke rij cellen is een opstaande snijrand aangebracht, die ervoor zorgt dat de ranken iets omhoog gehouden worden. Dat vergemakkelijkt het afranken. Bovendien zorgt de rand voor de koersgeleiding van het afrankmes. De trays zijn verder voorzien van uitsparingen aan de bovenkant die geautomatiseerd transport mogelijk maken, en die tijdens hoosbuien dienen voor de afvoer van overtollig regenwater. Onder elke cel is een ruim gat aangebracht om de planten uit de tray te drukken. Het uit de tray ‘kloppen’ van de planten wordt zo vermeden, volgens Meteor. De prijs is nog niet bekend.

Meteor Mini-air tunnel

Veel innovaties op de Aardbeidag Den Bosch
}

De mini-air tunnel van Meteor heeft een hoogte van 2,50/2,60 meter en is voor 2 rijen aardbeien of 1 rij frambozen per kap. De eenzijdige luchting draait aan de luwe zijde omhoog, waardoor het gewas altijd droog blijft. De tunnel is uit te voeren met gevels die automatisch te openen en te sluiten zijn. Door de grote luchtingscapaciteit is het mogelijk zo koel mogelijk te telen, aldus Meteor.

Veel innovaties op de Aardbeidag Den Bosch

Beekenkamp: smalle tray in drie hoogtematen

Beekenkamp in Maasdijk komt met een tray voor de opkweek van aardbeiplanten met een lengte van 1 meter en een breedte van 17,5 centimeter, met 18 cellen. De bak is leverbaar in drie hoogtematen (afstand 25, 45 en 65 millimeter tussen de grond en de onderkant van de potten). De hoogteaanpassing moet (met name op trayvelden met een minder vlaklegging) de risico’s vanwege opspattend water verkleinen en het voorkomt dat wortels uit de pot groeien.

Veel innovaties op de Aardbeidag Den Bosch

De breedte van de tray van 17,5 centimeter. Dat is 2,5 centimeter minder dan de bestaande uitvoering van de Beekenkamp tray (à 20 centimeter). Dat geeft meer planten per vierkante meter, waardoor het verlies van mineralen en gewasbescherming wordt gereduceerd, en maakt het mogelijk om bij tunnelopkweek in een tunnel twee rijen trays extra te plaatsen.

Veel innovaties op de Aardbeidag Den Bosch

Monitoringsystemen voor aardbei Bosch

Elektronicafabrikant Bosch heeft een aantal monitoringsystemen ontwikkeld voor het in beeld brengen van weergerelateerde gegevens in het veld. De benodigde apparatuur kan worden gehuurd (wordt dus geen eigendom). In het huurbedrag (vanaf € 319 oplopend tot € 409 per jaar) zit ook de dataopslag in de cloud, en de zorg voor een goede werking van de apparatuur. Er zijn vier systemen:

  • Basic: meting van luchttemperatuur en rv
  • Basic Soil: meting van luchttemperatuur en rv, plus meting van het vochtgehalte in de bodem. De daarvoor benodigde sensor moet worden ingegraven.
  • Premium: voor toepassingen als tunnelteelten: meting van luchttemperatuur en rv buiten en van temperatuur in de buurt van het gewas.
  • Premium Soil: als Premium, uitgebreid met meting van het vochtgehalte in de bodem.

Via webshop

De informatie wordt via de cloud doorgegeven aan de smartphone of tablet, eventueel voorzien van waarschuwingen bij dreigende overschrijding van kritische meetwaarden. Het vochtgehalte (rv) wordt daarbij ook omgerekend in een droge- en natteboltemperatuur. De natteboltemperatuur geeft in vergelijking met de luchttemperatuur een betere indicatie voor vorstgevaar. De zender voor het versturen van de data is voorzien van een batterij met een levensduur van 3 jaar. De werkingzekerheid hiervan wordt eveneens onderhouden door Bosch. De verhuur verloopt via de webshop.

Ranke Ledbuis van Luminaid

Veel innovaties op de Aardbeidag Den Bosch

Luminaid uit Roosendaal ontwikkelde de Floralux.LT ledarmatuur voor groeilichttoepassing in aardbei. Belangrijkste kenmerken zijn het ranke ontwerp en volgens Luminaid de geringe warmteontwikkeling. Het bedrijf noemt een richtprijs van € 50 per vierkante meter.

De ledverlichting zit in een transparante rode buisvormige behuizing van 40 millimeter doorsnede, waardoor de schaduwwerking beperkt blijft. De lichtuitstraling is 170 mmol/m2/sec. Dat gaat gepaard met maximaal 1,5 graad stralingswarmte. Volgens Luminaid is dat extreem laag, ook voor led. Een armatuur, 3 meter lang, vraagt 84 Watt. In totaal kunnen 84 armaturen aan elkaar gekoppeld worden, aldus uitkomend op een lengte van 84 meter met een enkel aansluitpunt. Er hoeven dus alleen in het gangpad aansluitpunten te liggen; de trafo kan bijvoorbeeld aan de onderkant van de goot worden bevestigd. Het systeem hangt in de praktijk boven een teelt met het ras Sonata. Deze planten zijn tijdens de opkweek verduisterd om de generatieve ontwikkeling te vervroegen.

GEGE: zelfrijdende stortbak voor aardbeiplanten

Veel innovaties op de Aardbeidag Den Bosch

GEGE-machinebouw in Uden ontwikkelde een rijdende kistenkantelaar voor de aanvoer en verdeling van aardbeitrayplanten. Het systeem werkt bij plantenkwekerij Van den Elzen en wordt gebruikt in combinatie met het daar gehanteerde systeem voor sorteren en inpakken van trayplanten.

Het sorteren en inpakken van de planten gebeurt aan lange tafels. Tot vorig jaar stond het inpakpersoneel aan de ene kant van een tafel; de bevoorrading met nieuwe planten gebeurde met een vorkheftruck langs de andere kant. Feitelijk betekende dit dat de tafels voor de helft gebruikt werden.

In de huidige situatie worden de planten met een bovenover rijdende kistenkantelaar direct op de sorteertafel gedoseerd. Dat gaat geruisloos en zonder hinder voor het sorteer/inpakpersoneel. Per saldo betekent dat een verdubbeling van de inpakcapaciteit. Bovendien ondervinden de planten aldus een minimum aan handelingen, waardoor de kans op beschadiging minimaal is.

De bovenover-aanvoer van de planten zou ook uitgevoerd kunnen worden met transportbanden. Daarvoor is niet gekozen, omdat dit betekent dat de kisten dan eerst in een vulbak geleegd moeten worden. Bovendien is deze werkwijze wat lastiger met kleinere partijen planten.

Of registreer je om te kunnen reageren.