Doorgaan naar artikel

Stoppende fruittelers zien kans in zonneparken

Twee stoppende fruittelers in Kapel-Avezaath willen hun grond verpachten aan zonneparkexploitanten.

Bij de gemeente Tiel zijn 2 verzoeken binnengekomen voor percelen van 17 en 20 hectare zonnepanelen in de plaats van hardfruit. De gemeentepolitiek buigt zich over de plannen. Daarbij speelt een rol dat het plaatsen van hagelnetten of het rooien van de bomen door de afbouwende fruittelers ook een grote impact op het landschap zal hebben. In de commissievergadering Ruimte van de gemeente Tiel bleek wel steun voor het plan, maar de gemeenteraad moet zich nog uitspreken over het plan. Om de panelen uit het zicht te houden willen de initiatiefnemers weer hoogstamfruit aanplanten.

Fruitteler blijft eigenaar grond

Eén van de plannen komt van het Zuid-Duitse Kronos Solar, een van de toonaangevende internationale ontwikkelaars van grootschalige zonneparken. De fruitteler heeft in een brief toestemming gevraagd van de gemeenteraad om het bedrijf een vergunning te verstrekken voor de activiteiten.

Een opstelling die ook in Kapel-Avezaath is gepland, met gras om de panelen. - Foto: Smile Energy

Een opstelling die ook in Kapel-Avezaath is gepland, met gras om de panelen. – Foto: Smile Energy

De andere aanvraag komt van Smile Energy, een projectvennootschap van ABN-Amro en SolarAcces. Ook hier vraagt de teler toestemming voor het laten realiseren en exploiteren van de zonnepanelen voor een periode van 20 jaar.

Panelen tussen fruitstruiken

Eerder deze week werd bekend dat het Friese bedrijf Hemro zijn zinnen heeft gezet op een zachtfruitperceel in Babberich om boven fruitstruiken panelen te plaatsen. Daarvoor verwacht deze partij geen vergunning nodig te hebben.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin