Fruit

Nieuws

Aardbeiproductie groeit wereldwijd hard

Aardbeien zijn wereldwijd een booming product; in de laatste tien jaar is de productie met 62% toegenomen. De Europese Unie bleef hierbij achter met een groei van ‘slechts’ 28%.

Die cijfers zijn een afspiegeling van de consumptie per persoon, want die blijft in de EU beperkt tot 1,64 kilo. Ter vergelijking: in de VS wordt jaarlijks per persoon 4,4 kilo aardbeien gegeten.

De stand van zaken met betrekking tot de productie en de exportstromen voor aardbeien kwam gisteren aan de orde op het tweejaarlijks gehouden Internationale aardbeicongres in Antwerpen. De cijfers waren verzameld door de Europese belangenbehartiger voor groenten en fruit Freshfel.

Wereldproductie: 7 miljoen ton

Volgens Freshfel komt de jaarlijkse wereldproductie uit op ruim 7 miljoen ton. Van deze productie wordt 95% geproduceerd door tien producenten. Koploper is China (2,8 miljoen ton, dat is bijna 40% van de wereldproductie), gevolgd door de VS en de EU (ieder 1,2 miljoen ton). Daarna volgen Mexico, Turkije, Egypte, Zuid-Korea, Rusland, Japan en Marokko (Marokko: 123 miljoen ton).

In de EU zijn achtereenvolgens Spanje (24%) , Polen (17%), Duitsland (14%), Italië (11%) en het Verenigd Koninkrijk (9%) de belangrijkste productielanden. De productie van 1,2 miljoen ton betreft voor een kwart aardbeien voor de industrie. Dit volume is voor het grootste deel van Poolse oorsprong. Spanje is met 300.000 ton de grootste producent van aardbeien voor verse consumptie, gevolgd door Nederland en België met respectievelijk 40.000 en 55.000 ton ton.

EU loopt achter

Binnen de EU wordt zo’n 450.000 ton verhandeld, dat is 25% meer dan in 2003 en loopt trendmatig in de pas met de stijging van de productie. Spanje is op handelsgebied ook de grootste speler in Europa, want bijna de volledige productie gaat over de grens. Daarna volgen Nederland en België, elk met zo’n 38.000 ton verkoop aan andere EU-landen (eigen productie plus export van importaardbeien).

Financieel gezien zit het product eveneens in de lift; de waarde van binnen de EU verhandelde aardbeien nam in tien jaar toe van € 1,60 naar € 2,30 per kilo.

Consumptieontwikkeling staat stil

De genoemde groeicijfers weerspiegelen zich niet in de ontwikkeling van de consumptie. Die is de laatste vijftien jaar zowat gelijk, met een dip rond 2011. De Oostenrijkers eten de meeste aardbeien met 3,1 kilo per persoon per jaar. Spanjaarden hebben aan een halve kilo genoeg. De consumptie in Nederland is magertjes (á 1,64 kilo) in vergelijking met bijvoorbeeld de VS (>4 kilo), maar ook met omringende landen als Duitsland (2,56 kilo), België (2,15 kilo) of het Verenigd Koninkrijk (2,04 kilo).

Op de bijeenkomst in Antwerpen werd ook even ingegaan op mogelijke oorzaken voor deze uiteenlopende cijfers, met name toegespitst op het consumptiecijfer in Nederland. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de prijsconcurrentie die in Nederland hoogtij viert, werd door iemand uit het publiek geopperd. Retail is daar zo mee bezig, dat die aandacht ten koste gaat van inspanningen om de consumptie van fruit te verhogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.