Fruit

Nieuws

Productieprognose: Elstar -31%; Conference -7%

De Europese productie van Elstar-appels daalt dit jaar met meer dan 30%. Bij Conference-peren blijft de daling beperkt tot 7%.

Dat blijkt uit oogstcijfers die gepresenteerd zijn bij het Prognosfruitcongres in het Noord-Spaanse Lleida.

In Duitsland is de Elstar-productie 35% lager dan vorig jaar, in Nederland is de daling 22%. Nederland is daardoor dit jaar goed voor ongeveer 40% van de Europese Elstar-productie.

Vorstschade Conference valt mee

De productie van Conference valt met een raming van 844.000 ton 7% lager uit dan de productie in 2016. De nachtvorsteffecten zijn dus minder groot dan verwacht. Nederland en België nemen 65% van de productie van Conference voor hun rekening, waarbij de relatief hoge productie in België opvalt.

Cijfers België verrassen

De Belgische cijfers zijn de grote verrassing van Prognosfruit. In België werd vlak na de vorstschade in april gerekend op een 50% lagere oogst, maar dat valt enorm mee. Het areaal groeide 3%, maar het gewas herstelde goed met een forse groei de nabije weken, laat de Boerenbond weten.

In vergelijking met de oogst in de laatste drie jaar is de Conference-oogst nog 15% lager. De groter dan verwachte Conference-oogst zal wel invloed hebben op de handel op het hout van Conference, is de verwachting.

Kleinere appel- en perenrassen

De oogst van de peer Doyenné du Comice is met 52.000 ton 36% lager geschat dan vorig jaar.

De oogst van de appel Boskoop (Goudreinet) wordt geraamd op 33.000 ton: 54% lager dan vorig jaar. Binnen de EU neemt de productie van nieuwe (concept)appelrassen zoals Kanzi en Junami toe. Op het totaal is de productie van deze nieuwe rassen echter bescheiden.

Bekijk een overzicht van alle artikelen over appel en peer

Of registreer je om te kunnen reageren.