Doorgaan naar artikel

‘Maak vooral bezwaar tegen afwijzing fruitschade’

BIJ12-Faunafonds roept telers op een afwijzing van vergoeding van ditzelfde fonds aan te vechten.

Tijdens die bezwaarperiode kan BIJ12-Faunafonds namelijk besluiten alsnog fruitschade toe te kennen. Sinds begin dit jaar bestaat het Faunafonds niet meer als zelfstandig bestuursorgaan. De uitvoerende taken zijn overgebracht naar BIJ12, het uitvoeringsorgaan van de provincies.

BIJ12-Faunafonds en de provincies vergoeden voorlopig geen fruitschade en lijken in beroep te gaan nadat de rechter stelde dat vergoeding nodig is voor de fruitteelt. In het advies om bezwaar te maken wordt dus wel rekening gehouden met dat uiteindelijk weer een vergoeding wordt uitgekeerd en de kosten van taxatie worden vergoed. Nu zijn beide vergoedingen niet mogelijk.

Telers kregen gelijk van rechter

BIJ12-Faunafonds kwam maandag met een reactie op de uitspraak van de rechtbank begin augustus. De rechter stelde de fruittelers die in beroep zijn gegaan tegen het afbouwen van tegemoetkomingen in vogelschade aan appels en peren begin augustus in het gelijk. Provincies en BIJ12 zijn bezig de uitspraak van de rechtbank te bestuderen en overwegen in hoger beroep te gaan. Discussiepunt is of telers met netten een bedrijfseconomische voldoende interessant alternatief hebben voor preventie. De rechter oordeelde in augustus dat de kosten voor netten te hoog zijn en er dus geen alternatief is.

Onherroepelijk

Mocht de uitspraak van de rechtbank onherroepelijk worden, dan komen alleen fruittelers die een aanvraag hebben ingediend bij BIJ12-Faunafonds voor een tegemoetkoming in aanmerking. Het is nog niet bekend of hoger beroep wordt aangetekend en wanneer sprake is van een onherroepelijke uitspraak.

Ook politieke partijen binnen provincies hebben zich uitgesproken voor vergoeding van fruitschade.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin