Fruit

Nieuws

‘Laagste EU-appelproductie in tien jaar’

De Europese appeloogst is de kleinste van de laatste tien jaar.

Dat zei Phillippe Binard, namens de World Apple and Pear Association (Wapa) op het Europese congres Prognosfruit vanmorgen in Spanje. De appelproductie wordt geraamd op 9,3 miljoen ton tegen circa 12 miljoen ton vorig jaar.

Vorstschade

De productiecijfers laten grote dalingen zien na vorstschade in Polen en Duitsland. Op rassenniveau wordt een daling voorzien van 44% bij Jonagold (320.000 ton) en Jonagored (328.000 ton). Het grootste ras in Europa Golden Delicious verliest 18% (1,9 miljoen ton). Bij Idared is de daling 30% (679.000 ton) en Red Delicious 9% (576.000 ton). Het tweede ras Gala verliest 3% en komt uit op een kleine 1,3 miljoen ton.

Duitse oogst 40% kleiner

De cijfers lijken de verwachtingen te bevestigen voor bijvoorbeeld Duitsland, waar de oogst mogelijk 40% kleiner uitpakt. De zuidelijke Duitse deelstaat Baden-Württemberg verwacht dit seizoen de kleinste appeloogst in dertig jaar. Die oogst lijkt 60% tot 70% kleiner uit te vallen dan gemiddeld voor dat gebied. Nog niet duidelijk is wat dit betekent voor Elstar, een belangrijk product voor de Nederlandse export naar Duitsland.

Opbrengst per hectare

Het statistische bureau (Statistisches Landesamt) in Badem Württemberg gaat voor Elstar uit van een opbrengst van circa 10 ton van een hectare. Gemiddeld voor alle rassen was dat de laatste 5 jaar rond de 30 ton per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.