Doorgaan naar artikel

Dunnere peren kunnen financiële gevolgen krijgen

De oogst van peren zal in België dit jaar vroeger zijn dan normaal. Door het aantal zonuren is het suikergehalte hoog. Door de vorst in april en het droge voorjaar zijn de peren over het algemeen aan de dunne kant.

De nachtvorst van 19 op 20 april en de koude nachten daarna zorgden bij peren voor een achterstand in groei van zo’n 10 dagen. Daar kwam het droge voorjaar nog achteraan, zodat naar verwachting de peren dit jaar gemiddeld zo’n 5 millimeter dunner zullen zijn dan normaal. Dat concludeert het Belgische proefcentrum pcfruit.

Conference

Het ras Conference vormde na de vorst wel vruchten, maar die bleven onbevrucht en bevatten daarom geen zaden. Dat is de reden dat ze dit jaar langer en smaller zullen zijn. Bij Doyenné de Comice en Sweet Sensation zal door de vorst de productie lager uitvallen, omdat bij die rassen een deel van de vruchten bevroor.

Misoogsten verwacht

Bij een aantal rassen wordt dan ook nog een redelijke oogst verwacht, maar er zullen volgens pcfruit zeker ook misoogsten voorkomen. Voor een aantal telers zal dat financiële gevolgen hebben: een lagere prijs voor dunnere peren, minder kwaliteit door een andere vorm en extra arbeid door het benodigde dunnen van te kleine en kromme peren. Een lichtpuntje is de smaak, die is door het hoge aantal zonuren beter dan in voorgaande jaren.

Beregening en irrigatie

Onderzoeker Ann Gomand van pcfruit constateert verder een duidelijk effect van nachtvorstberegening. In boomgaarden waar dat is gedaan, blijven de peren ook iets achter in dikte, maar minder dan in boomgaarden waar niet is beregend. Ook in boomgaarden met irrigatie zijn de peren iets dikker omdat er tijdens de droogte regelmatig water gegeven is.

Vroege oogst

De bloeiperiode viel dit jaar vroeg: al op 8 april stonden de perenbomen in België in volle bloei. Het VCBT (Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten) verwacht dan ook een vroege oogst. Bij Conference zal dat tussen 20 en 24 augustus zijn. Wellicht dat de oogst nog ietsje later begint, dat zou dan positief kunnen uitwerken op de vruchtmaat. De pluk van de vroegere perenrassen Corina en Celina start vermoedelijk begin augustus.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin