Fruit

Nieuws

Duitse deelstaat: kleinste appeloogst in 30 jaar

De zuidelijke Duitse deelstaat Baden-Württemberg verwacht dit seizoen de kleinste appeloogst in 30 jaar. Die oogst lijkt 60-70% kleiner uit te vallen dan gemiddeld voor dat gebied.

Het statistische bureau (Statistisches Landesamt) van die deelstaat gaat uit van een oogst van rond de 100.000 kilo appels in dit gebied met de bij veel Nederlanders bekende Bodensee. Dat is een veel kleinere oogst dan in eerdere probleemjaren, zoals 1995 (175.000 kilo) en 1991 (109.000 kilo). Vorst en lage temperaturen rondom de bloei in april hebben grote schade aangericht aan het belangrijke Duitse appelgebied.

De genoemde prognose gaat uit van een daling van tussen 60 en 70% ten opzichte van gemiddelde oogsten voor deze deelstaat.

De prognose gaat uit van een daling van 60% tot 70% ten opzichte van gemiddelde oogsten voor deze deelstaat.

10 ton van een hectare

Dat is te zien in de te verwachten opbrengsten voor bijvoorbeeld het voor Nederland belangrijke ras Elstar. Telers verwachten circa 10 ton van een hectare te plukken. Gemiddeld voor alle rassen was dat de laatste 5 jaar rond de 30 ton per hectare.

De cijfers van het Statistisches Landesamt in Baden-Württemberg bevestigen de verwachting die er al langer bestaat over de Duitse appeloogst. Morgen, donderdag 10 augustus, zal in het Spaanse Lleida een compleet officieel beeld ontstaan van de Europese appeloogst. Met name naar de Duitse cijfers wordt uitgekeken, omdat het land minder Nederlandse Elstar opnam de laatste jaren.

Niet overal zoveel schade

Niet alle teeltgebieden in Duitsland zijn zo zwaar getroffen als de Bodensee. In het Noorden kunnen telers beregenen en is de schade niet zo groot, zo is de verwachting.

Of registreer je om te kunnen reageren.