Fruit

Nieuws

Variatie schoolfruit moet beter met hogere subsidie

Het ministerie van Economische Zaken wil de variatie verhogen in het aanbod groente en fruit dat leveranciers aan scholen bieden via de schoolfruitregeling.

In de nieuwe schoolfruitregeling voor schooljaar 2017/2018 gaat de subsidie daarvoor omhoog naar € 0,23, blijkt uit de verordening die vrijdag 7 juli werd gepubliceerd in de Staatscourant. Voor een portie fruit of groente ontvangt een leverancier nu € 0,23. Dat was ruim € 0,17 en gebaseerd op een vergoeding van 75% van de door het LEI berekende leveringskosten.

Grote lijnen gelijk

Voor de EU-regeling blijft € 5,4 miljoen beschikbaar in het komende schooljaar waarin een gecombineerde regeling voor schoolfruit, groenten en melk is opgesteld. In vergelijking met vorig jaar is de regeling in grote lijnen dezelfde, maar dus met een hogere subsidie van de EU.

Variatie

Bestaande erkende schoolfruitleveranciers kiezen zelf hun aanbod aan de scholen. Op www.euschoolfruit.nl staan de fruit- en groentesoorten die in de weken 13 en 14 zijn aangeboden. Dat varieert van komkommer (5 tot 8 kinderen per vrucht), radijs, waspeen, een halve sinaasappel tot kiwi en druiven.

Lokaal product

Uit de nieuw gepubliceerde verordening blijkt dat het ministerie maximaal acht schoolfruitleveranciers wil erkennen. Eisen voor het product staan niet in de verordening. Wel is er een voorkeur voor lokaal geteeld product, maar sluit het kiwi en druiven en citrus niet uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.