Doorgaan naar artikel

Pruimenoogst start met goede prijzen

’s Lands grootste pruimenteler heeft een grote ploeg plukkers uit Polen aan het werk. De prijzen zijn goed. Dat is ook nodig gezien de verwachte kleinere oogst.

Bij fruitteler Frederik Bunt in het Betuwse Slijk-Ewijk komt de pruimenoogst goed op gang. Het is ditmaal een spannend jaar voor pruimentelers.Tijdens de vorstperiode van afgelopen voorjaar is immers veel bloesem bevroren, met als gevolg een flink lagere oogst.

Om toch nog wat te verdienen moeten de pruimenprijzen flink stijgen. Op dit moment is dat inderdaad het geval. De vraag is, volgens Bunt, echter of dat komt vanwege het begin van het pruimenseizoen – dan liggen de prijzen doorgaans wat hoger – of dat de groothandel alvast inspeelt op de te verwachtte tekorten.

Wisselende pruimenopbrengst

Bij de Betuwse pruimenteler hangen er alleen nog redelijk wat pruimen aan de oude en dus grotere bomen. Aan de jonge bomen is vrijwel geen pruim te vinden. In Zeeland zijn er telers die nog geen 10% van hun normale opbrengst hebben, terwijl in Noord-Holland veel pruimenbomen juist weer vol hangen met vruchten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin