Fruit

Nieuws

Ondanks advies ruime inzet Exirel tegen fruitvlieg

Staatssecretaris Martijn van Dam kiest voor een ruimere noodvrijstelling van het middel Exirel om de Suzuki-fruitvlieg te bestrijden.

Het middel komt ook ter berschikking van telers van blauwe bessen en druiven, iets waartegen het Ctgb negatief adviseerde vanwege de risico’s voor bijen. De NVWA is echter op basis van ervaringen uit de praktijk van mening dat het gebruik van een speciale rijenspuit wel toepasbaar is in de teelt van blauwe bes en druif. Wanneer de rijenspuit wordt voorgeschreven, zal het risico van gebruik van Exirel in de teelt van blauwe bes en druif sterk worden gereduceerd. Van Dam volgt dat advies, na een eerder besluit over Tracer. In 2015 werd het middel al als noodmaatregel toegelaten voor kersen, vorig jaar voor kersen, pruimen en blauwe bessen. Dit jaar dus ook voor druiven.

Reguliere toelating in najaar 2017 verwacht

Het middel Exirel op basis van cyantraniliprole is nog niet in Europa toegelaten. Het dossier voor de reguliere toelating is in 2015 ingediend voor onder andere kers, pruim, blauwe bes en druif. Het Verenigd Koninkrijk is zonale rapporteur. De reguliere toelating wordt najaar 2017 verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.