Fruit

Nieuws

Zachtfruitmarkt kan opgeschud worden door Brexit

De Europese zachtfruitmarkt kan een jarenlange impuls krijgen van de Brexit.

De Britse fruittelers zullen zonder Oost-Europese seizoensarbeid hun productie verlagen. Europese aardbeien- en frambozentelers zullen dat onmogelijk meteen kunnen opvangen. Dat schrijft de organisatie British Summer Fruits, dat volgens Bloomberg 97% vertegenwoordigt van de Britse productie.

‘Prijsstijgingen van 35%-50% bij aardbeien en frambozen’

In het rapport stelt de groep dat de prijzen van aardbeien en frambozen tijdelijk kunnen stijgen met 35 tot 50%. Eerste tekenen van een tekort aan seizoensarbeid zijn al zichtbaar, omdat de Brexit-discussie en de zwakke pond plukkers uit andere landen blijkbaar afschrikt.

Britse consumptie van zachtfruit

Grofweg de helft van de Britse consumptie van zachtfruit (ter waarde van 1,5 miljard Britse pond) komt van eigen bodem, stelt British Summer Fruits. De zachtfruitsector neemt jaarlijks 29.000 seizoenswerkers aan, bijna een derde van de totale werkgelegenheid in de tuinbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.