Fruit

Nieuws

Marges bioappels niet altijd beter dan gangbaar

De telersprijs voor biologische appels maakt in sommige EU-landen een relatief kleiner deel uit van de consumentenprijs dan bij gangbaar.

Dat is het geval in onder meer Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Italië zijn de relatieve margeverschillen tussen gangbaar en biologisch klein. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de EU: Distribution of the added value of the organic food chain. Daarvoor keken onderzoekers naar 6 EU-landen, maar niet naar de Nederlandse.

Ontwikkelingsgraad van landen

Uit de studie blijkt ook dat er grote verschillen zijn welke schakel in de keten het meest opstrijkt van de consumentenprijs. Italië scoort – net als Frankrijk en Verenigd Koninkrijk – als laagst.

In Italië maakt de telersprijs voor biologische appels 24% uit van de consumentenprijs, terwijl dat 62% is in Estland. De relatieve verschillen komen door de ontwikkelingsgraad van landen, waarbij een ontwikkeld land als Italië een grotere en sterkere tussenhandel heeft en retail. Die weten daardoor een groter deel van de marge naar zich toe te trekken.

Telersmarge schommelt

In Frankrijk maakt de biologisch telersprijs 24% uit van de consumentenprijs, voor gangbare appels is dat 32%. In het Verenigd Koninkrijk gaat 33% van de consumentenprijs voor biologische appels naar telers, voor gangbaar is dat 40%. In Estland is bijna twee derde van de marge voor de telers.

Biologische winkels

Uit het onderzoek blijkt dat de telersmarge groter is in gespecialiseerde biologische winkels. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld. Dat gaat niet altijd op. In Italië bijvoorbeeld is voor biowinkels de marge voor de tussenhandel weer groter.

Snelle groei areaal biologisch

De biologische appelproductie groeit snel in Europa. In de periode 2010-2014 groeide het areaal 70% tot 58.000 hectare (11,7% van het totale areaal appels). De groei is vooral in Frankrijk en Italië. Duitsland is de tweede biologische appelproducent met 4.800 hectare.

De streek Zuid-Tirol wordt aangemerkt als het meest intensieve appelproductiegebied. De regio heeft een hoge coöperatiegraad op alle niveaus van teeltbegeleiding tot aan logistiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.