Fruit

Nieuws

Britse blauwe bes over 8 jaar in schappen

Britse telers zullen circa 8 jaar nodig hebben om nieuwe blauwe bessenrassen commercieel te produceren.

Eerst moet de zoektocht afgerond worden naar commerciële rassen die een antwoord vormen op de huidige teeltproblemen bij Britse telers. Bij het Schotse James Hutton Institute staan 6.000 kruisingen blauwe bes in potten onder boogkassen.

In het BBC-programma Supermarket Secrets legt onderzoeker Julie Graham uit dat het instituut met een miljoeneninvestering uit de sector zoekt naar de ideale Britse blauwe bes. Daarmee moeten telers die het kunnen opnemen tegen de overstelpende groei van import. Want de blauwe bes is enorm in opkomst in Engeland.

Supermarktketen Marks&Spencer heeft in 2016 een verkoopgroei meegemaakt van 20%. Buiten het Europese seizoen is de herkomst vooral Zuid-Afrika, Peru en Argentinië. “90% procent is import, zegt Andy Mitchell, verantwoordelijk voor zachtfruit van Marks&Spencer in datzelfde BBC-programma Supermarket Secrets. Van eigen bodem is het lastig blauwe bessen te krijgen. Marks&Spencer denkt dat ze met Britse blauwe bessen wel een concurrentievoordeel kan halen.

Genen van bosbes

Graham legt uit dat ze daarvoor nog het nodige werk moet verrichten. Er is veel DNA-informatie verzameld over eigenschappen. Het James Hutton Institute kijkt ook met name naar de bosbes die het in Engeland en Schotland in de bossen wel goed doet, maar niet de opbrengst heeft van de van oorsprong Noord-Amerikaanse neef: blauwe bes. De bosbes heeft wel een betere voedingswaarde en lijkt gespeend te blijven van bijvoorbeeld wortelrot, waar veel over te doen is in Noord-Engeland.

Teeltproblemen

Ook zijn de opbrengsten van de aangelegde bespercelen te wisselend. Het James Hutton Institute kruist ook daarop in het lopende veredelingsprogramma. Over 3 tot 4 jaar kan een keuze gemaakt worden voor commercieel aantrekkelijke rassen, denkt Graham, die schat dat in 8 jaar voldoende productie is om een nieuwe Britse blauwe bes via de supermarkt te kunnen leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.