Doorgaan naar artikel

Tijdelijk schurftmiddel bioteelt appels

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft vanaf maandag 1 mei een tijdelijke ruimere vrijstelling afgegeven voor het curatieve middel VitiSan voor de bioteelt appels en peren.

Het is niet de eerste keer dat het ministerie voor het schurftmiddel een vrijstelling geeft. Uit de publicatie in de Staatscourant blijkt dat het wel om een ruimere toelating gaat. Het gaat dit jaar om acht behandelingen tegen zes behandelingen in 2016 en maximaal 60 kilo per hectare (dit was 45 kilo in 2016).

Noodsituatie

De tijdelijke vrijstelling wordt gegeven als er sprake is van een noodsituatie. Dat is nog steeds het geval. Wanneer het middel VitiSan niet beschikbaar is, kan de schade door schurft € 5.000 per hectare bedragen voor peer en € 4.000 per hectare voor appel. Zwavel is een preventief middel, maar biedt niet altijd voldoende bescherming.

Gewasschade

Er is een middel op basis van kaliumwaterstofcarbonaat toegelaten in de biologische teelt van appel. Dit middel heeft een curatieve werking tegen schurft, maar wordt niet gebruikt in appel vanwege risico’s op gewasschade. Met name Elstar is gevoelig en dit ras omvat ongeveer de helft van het areaal biologische appelteelt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin