Fruit

Nieuws

‘Proeftuin op koers voor sluitende exploitatie’

Halverwege de investeringsperiode van drie jaar ligt Proeftuin Randwijk op koers voor een sluitende begroting. Dat stelde Siep Koning gisteren op een netwerkbijeenkomst voor sponsoren en supporters van de proeftuin.

Koning is namens de NFO voorzitter van de Stuurgroep Proeftuin Randwijk. NFO investeert samen met partners Wageningen University & Research (WUR), de Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) en Fruitconsult ‘een behoorlijk bedrag’ in het up-to-date krijgen van de proeftuin. Ook is met succes een beroep gedaan op bedrijven en telers om als sponsor of als supporter voor € 2.500 of voor € 175 per jaar de proeftuin te ondersteunen. Dat levert nu op jaarbasis nog eens zo’n € 175.000 op.

Faciliteiten proeftuin vernieuwd

“Met het geïnvesteerde geld zijn de faciliteiten van de proeftuin vernieuwd”, zegt woordvoerder Patricia Hoogervorst. “Er zijn nieuwe percelen ingeplant, er zijn hagelnetten gekomen en nieuwe machines. De laatste anderhalf jaar zijn tevens veel meer nieuwe demo’s gestart dan we hadden gedacht. We hoopten op 20, het zijn er 45 geworden.”

Demo’s voor teeltoptimalisatie

Met name CAF en Fruitconsult hebben hier veel tijd en energie in gestoken, aldus Hoogervorst. Veel demo’s zijn uitgevoerd met het oog op een verdere verduurzaming van de fruitteelt. Daarnaast lag de focus op teeltoptimalisatie, nieuwe rassen en nieuwe onderstammen.

Onderzoek naar fruitvlieg en oorworm

Naast de demo’s hebben NFO en WPR er hard aan getrokken om zoveel mogelijk onderzoek op Proeftuin Randwijk te kunnen verrichten. Zo is onder andere onderzoek gedaan naar de biologie en beheersing van de suzuki-fruitvlieg, naar hoe de oorworm overleeft in winterperiode en rond emissie. Daarnaast was er aandacht voor nieuwe rassen in het Cultuur en Gebruikswaarde Onderzoek (CGO) en voor bestaande rassen zoals in het onderzoek rond de Elstar-mutanten.

De doelstelling is dat eind 2018, als de driejarige investeringsperiode afloopt de proeftuin met de sponsors en supporters en de opbrengst van het onderzoek en de exploitatie rond kan krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.