Fruit

Nieuws

Onbekenden zagen 320 Kanzi-bomen door

Fruittelers Geert en Bianca van Aanholt in Boven-Leeuwen zijn zwaar getroffen door onbekenden, die de stammetjes van 320 appelbomen hebben doorgezaagd. Of en hoe ze de schade van naar schatting minstens € 40.000 vergoed kunnen krijgen, is twijfelachtig.

Voor het politieonderzoek wordt een volledig taxatierapport van de schade aan de Kanzi-bomen van fruitteeltbedrijf De Vorstenkamer gemaakt. Maar een telefoontje naar hun verzekeraar leverde weinig hoopgevends op. Vergoeding van vandalisme is vanuit verzekeringsperspectief lastig. Met name vernielingen bij inbraak zijn nog wel verzekerbaar. Dergelijke schade aan gewassen of installaties in het open veld zijn zelden of nooit in de dekking opgenomen.

Grootschalig vandalisme

De schaal waarop in de boomgaard van de Van Aanholts de stammen van de zes jaar oude Kanzi-bomen zijn doorgezaagd, lijkt uitzonderlijk voor een zaak van impulsief vandalisme. Maar over eventuele andere motieven tasten de telers in het duister. De kans dat dat zo blijft en dat schade ook niet op daders verhaald kan worden, is reëel. Een soortgelijk geval van toen 144 afgezaagde fruitbomen bij een teler in Wamel bleef enkele jaren geleden onopgelost, aldus De Gelderlander.

Op het ruim 10 hectare grote bedrijf van de Van Aanholts staan in totaal zo’n 30.000 appel- en perenbomen. De doorgezaagde bomen staan op één perceel met Kanzi, waar de zagers in vijf van de bomenrijen toesloegen. Lopende het politie-onderzoek zullen de bomen nog even zo blijven staan. Nieuwe Kanzi-bomen zijn op zijn vroegst pas eind dit jaar of begin 2018 beschikbaar.

Niet spartelen

Directeur Leonard Kampschoër van afzetcoöperatie Fruitmasters, waar het bedrijf bij is aangesloten, is zeer onaangenaam verrast door de schade. “Wij hebben nog nooit iets vergelijkbaars meegemaakt bij een van onze leden. Hooguit een paar beschadigde bomen.” Kampschoër gaan de teler begeleiden en helpen met het herstellen van zijn fruitopstanden. “We laten hem niet alleen spartelen.”

‘Veel fijne reacties’

“We hebben wel veel fijne reacties gekregen. Ik sta hier in een huis vol bloemen, we hebben heel veel bemoedigende telefoontjes en berichtjes gekregen van collega’s, van de veiling, van de burgemeester. Daar halen we echt kracht uit”, zegt Bianca van Aanholt. Wat haar heeft verrast is de massale media-aandacht. Van kranten en vakbladen tot en met diverse televisiezenders.

Foto

  • De bomen zijn niet systematisch afgezaagd, maar her en der in vijf rijen op een perceel kanzi. Foto: Eveline van Elk

    De bomen zijn niet systematisch afgezaagd, maar her en der in vijf rijen op een perceel kanzi. Foto: Eveline van Elk

Of registreer je om te kunnen reageren.