Fruit

Nieuws

‘Kersen kregen gevoelige tik van kou’

Boomgaarden met vroege kersenrassen waar geen maatregelen tegen vorst zijn genomen, zijn hard getroffen.

Dat is het beeld dat FruitMasters heeft van de afgelopen week. Het is niet allemaal slecht: de eigen proeftuin in Geldermalsen kwam bijvoorbeeld redelijk door de vorst van afgelopen week heen. De overkapping werd gesloten, maar ondanks het plastic werd het al vroeg onder nul bij de bomen. “We hebben toen om 1 uur ’s nachts vuurpotten bijgezet en het werd al snel weer 1,5 graad Celsius. Op de proeftuin zien we nu een vrij normaal beeld in de vruchtzetting van 80%”, aldus een woordvoerder. Deze week is het nog uitkijken geblazen voor de telers.

Zwarte bloemen

Andere boomgaarden waren slechter af. FruitMasters kreeg signalen dat er forse schade is in oudere boomgaarden. “Er zijn veel zwarte bloemen.” Wat het betekent voor de oogst valt lastig te zeggen. “Hoogstamboomgaarden kunnen nog best goede bloemen hebben en uiteindelijk goede oogst. Het is nog moeilijk te zeggen.”

Bijkomend probleem is wel dat de temperatuur deze week niet herstelde, waardoor de bestuiving en celdeling deze week achterblijft. Er wordt daardoor ook bij de latere rassen – die deze week bloeien – rekening gehouden met een lagere vruchtzetting.

Bij pruimen is het beeld niet veel anders. Appel- en perentelers hebben nog geen grote zorgen na beregening. Bovendien zijn er mogelijk genoeg bloemen over voor een redelijke oogst.

Schade in Limburg en België

In de Zuid-Limburgse de appel- en steenfruitboomgaarden is 70% tot 80% van de bomen getroffen, zo schatte Sjaak Walraven afgelopen week. Hij is voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie in Limburg. Beregenen is lastig doordat voldoende water vaak ontbreekt. Er is gewerkt met vuurpotten en met frostbusters om te voorkomen dat de lucht rondom de bomen tot onder nul zakte; vaak met matig resultaat. De Belgische Boerenbond spreekt spreekt van forse schade in de Belgische fruitteelt met hogere fruitprijzen tot gevolg.

Of registreer je om te kunnen reageren.